КЕВР обсъжда поскъпването на тока от началото на юли

OFFNews 10 юни 2015 в 07:57 4061 18

Предложението цените на тока за бита да се повишат средно с около 2 на сто от началото на юли - това предложение ще бъде обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране днес. Ще бъдат дебатирани и цените на топлата вода, за които се предвижда намаление с до 6%.

Токът за бита да скочи с около 4% за клиентите на "Енерго Про", с 2 % за потребителите на ЧЕЗ и с около процент за тези на И Ви Ен, предлага енергийният регулатор. 

Освен цените на тока, на обществено обсъждане ще бъдат подложени и цените на топлоенергията. От юли се предвижда в София, Бургас и Велико Търново те да намалеят с 6 на 100. В Пловдив се предлага поевтиняването да е с около процент, а във Варна със символичните 0,2 на 100. Макар и с малко, поскъпване се очаква във Враца и Плевен. 

Окончателно решение енергийният регулатор се очаква да вземе на 29 юни.

Предложенията за поскъпване на тока предизвика недоволството на министъра на икономиката Божидар Лукарски, според когото поскъпването е необосновано. Той се закани, че ще има сериозен разговор с шефа на комисията Иван Иванов по този повод. 

Лукарски каза, че за увеличението на цената на тока за бизнеса е разговарял с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който по-късно поиска оставката на министъра. Самият Лукарски смята, че това не е нужно, защото и той не вижда логика в това българските предприятия да плащат сред най-скъпия ток в Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews