Левон Хампарцумян: Рецесията ще е голяма, а възстановяването ще отнеме повече от 6 месеца

OFFNews 13 април 2020 в 12:05 3950 0

Снимка БГНЕС

Здравната криза с разпространението на COVID-19 в световен мащаб ще доведе до голяма рецесия, а възстановяването няма да е бързо и ще отнеме доста повече от 6 месеца, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян пред бТВ. 

"В момента сме във фаза на диалог, купуване на време и отлагане на решения, докато се проясни всичко. Така, както медиците си "купуват" време за смекчаване на ефектите от пандемията, по същия начин в икономиката се "купува" време и се дава подкрепа, която не може да компенсира всички щети, но която дава възможност фирмите, заедно с финансовите институции, да вземат правилни решения", обясни Хампарцумян.

Според банкера мерките на банките за отсрочване и преструктуриране на банките са навременни и през тези 6 месеца ще може да се преструктурират кредити и условия за изплащания, без да има негативи за банките и техния капитал.

Хампарцумян добави, че тези мерки няма да засегнат "нито негативно, нито позитивно" онези, които са били в затруднено положение и преди кризата. "Тези мерки са направени за добросъвестни клиенти на банките с относително успешен бизнес модел с цел да ги подпомогнат за вземането на правилни решения за излизане от криза", подчерта финансистът.

Относно кандидатстването на България за влаутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята в еврозоната" финансистът заяви, че приветства решението на управляващите. "Моето усещане е, че винаги досега сме питали за Еврозоната така, че да ни кажат "не". Най-после дойде времето, когато ние искаме да влезем в Еврозоната", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки