Пазарът на имоти е във взрив. В някои райони на София ръстът е 40%

OFFNews 30 март 2022 в 10:49 37266 3

Страхил Иванов

Снимка Стопкадър

Страхил Иванов

От една година насам пазарът на недвижими имоти е във взрив. Взрив на покупко-продажбите, на интерес и на цени. Средното покачване на цените е около 29,5%, но има квартали в София, където покачването стига до 40%. Те са Център, "Изток", южните райони и бившия "Хладилника", който сега се нарича "Парадайз". Същевременно проблемите с инфраструктурата и паркирането наистина създават много негативни ефекти.

Така описа ситуацията на българския пазар на недвижими имоти брокерът Страхил Иванов в интервю за БНТ, в което дискутираха темата заедно с Георги Шопов от Асоциация на строителните предприемачи.

От асоциацията са обезпокоени от покачването на цените "до нива над посилните за населението". В парично измерение непосилни за хората с трудови доходи са цените над 100, 110 хиляди евро за апартамент.

Много важен показател, който неслучайно ООН следи за всеки град, е покупателната способност на населението, т.е. отношението на средната работна заплата към 1 кв. м жилищна площ. За София той все още е 0,8, тоест с една средна заплата можете да купите 0,8 кв. м жилищна площ - поясни Шопов. Това все още е поносимо, през 1986 г. съотношението е било същото.

"Но ние вървим към една негативна тенденция, характерна за Западна Европа, където този коефициент е 0,1, тоест в големите градове в Западна Европа юрист, лекар, който е на заплата не може да си помисли цял живот да има собствено жилище.

За един производител, като нас, най-страшното е да не може да си продава стоката, което се случва при два сценария. Единият е населението да няма нужда от тази стока. Населението има нужда от жилища, има нужда от смяна на стария сграден фонд, тоест това не играе. Другият сценарий е да стане толкова скъпа стоката, че населението да не може да си я позволи", предупреди Шопов.

Попитан има ли достатъчно терени за строителство в София, той отговори утвърдително: "София е един от най-неуплътнените градове и има огромни територии за застрояване и за нови квартали. Въпросът е, че ние, като общество, не успяваме да направим регулация на тези територии, не успяваме да направим инфраструктура".

Откъде дойде поскъпването

Ситуацията сега много наподобява тази от преди две години, когато се сблъскахме с пандемията от COVID-19. Тогава около месец пазарът беше "на пауза", тъй като хората бяха стресирани от променилата се ситуация и забавиха вземането на сериозното решение за покупка на жилища. След това имаше наваксване. Но сега големият проблем е огромната инфлация, която акумулира нашето общество, а и целият свят. Тя е резултат не толкова от войната - смята Георги Шопов.

"От войната имаме една краткосрочна спекулативна инфлация, но тя започна да спада с оглед глобалната логистика и търговия, тоест пристигат материали от други страни. Това е резултат от голямата парична маса, която се напечата по време на пандемията за поемането на нейните удари и в момента плащаме нейната цена", обясни той и даде пример. В строителството ръстът е с 27% спрямо преди войната в Украйна.

"Представяте ли си? За нещо, което съм можел да построя със 100 лева, сега ми трябват 127 лева!", възкликна той.

Преди войната за една година арматурното желязо - основен продукт в жилищното строителство - е поскъпнало от 1,05 лв. на 1,70 лв. В момента е 2,60 лв. Второто поскъпване - от 1,70 лв. на 2,60 лв. е спекулативно и се дължи на липсата на доставки, защото 20% от тях идват от Украйна. Шопов прогнозира връщане на цените към 1,70 лв., "защото кораби със строително желязо тръгнаха от цял свят". Но проблемът е скокът от 1,05 до 1,70 лв., който той определя като "обективен".

Той е категоричен, че тук не може да се направи компромис с качеството с цел постигането на по-ниска цена: "Купуването на по-евтини материали е невъзможно в строителството. Една строителна конструкция или издържа, или пада. Компромис с това не може да се направи."

"Напечатването на парите даде огромна парична маса в хората и тези пари са "нервни". Те искат да отидат някъде" - отбеляза и Страхил Иванов и предупреди, че това води до вземането на нерационални решения.

"Хората бързат, защото и другите купуват. Това в никакъв случай не е добро. Нека хората купуват имоти, които да ползват, а не да си съхраняват парите. Ако работиш с добра строителна фирма, купи апартамент в началото, дай възможност на този предприемач, който се е доказал, да си завърши сградата, внимавай много в договора, който подписваш, така че да нямаш проблеми и, същевременно, направи така, че този имот да бъде ползван. Строго индивидуално е към кого да насочиш своята инвестиция, но спазвай поговорката "Три пъти мисли, един път подписвай". Хората не трябва да бързат, а да вземат информирани решения, тоест да са сигурни, че това, което ще купят си заслужава" посъветва той.

За строителите, а и за клиентите инфлацията води със себе си и друг проблем.

"Сключваме сделка за продукт, който се изгражда дълго - поне две, две години и половина. При такава инфлация не може да бъде фиксирано в самото начало колко ще струва този продукт", каза Георги Шопов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Алпиниста

01.04 2022 в 15:31

И един мармот завиваше шоколад в станиол.... айде да видим какво ще стане с цените на недвижимите имоти до края на годината. Когато банките вдигнат лихвените проценти покрай кризата и хората спрат да могат да си изплащат жилищата. Те и сега повечето строителни фирми нямат пари, за да почнат ново строителство.
Балонът е истински и най-вероятно ще се спука като имотния балон в Япония преди 30 години - цените няма да паднат рязко, но ще започнат да падат систематично и по-малко.

1767

1

fiki

30.03 2022 в 11:19

българите през 2014-та: в балон сме, цените на имотите ще се сринат всеки момент
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков