Плащането на газа в рубли се обсъжда с всички енергийни министри около България. Ще има общо становище

OFFNews 10 април 2022 в 09:43 4366 4

Обсъждат се възможностите с всички енергийни министри около България за плащането на газа в рубли. Ще има общо предложение. Това стана ясно от думите на енергийния министър Александър Николов в интервю за Нова ТВ.

По думите му "тяхното мнение е като нашето - да се запазят всички необходими количества за обществото, да не се поставя под риск следващият отоплителен сезон, как да се компенсира обществото, ако има промяна в цените".

Николов добави, че допълнителни средства за Русия по време на война означава допълнителни средства за страна, която е агресор. За момента не е ясно дали плащането ще става по този начин. Според него България може да бъде поставена в тежка неконкурентна среда и трябва да се вземат предвид всички променливи.

Има възможност да кажем, че няма да плащаме в рубли, защото не ни е изгодно, но всички решения ще са с по-висока цена, каза още той.

Относно цената на тока за бита министърът коментира, че не е променяна не само заради мораториума: "Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока, особено за бита".

Николов обясни, че цените за него се определят от КЕВР. Към момента не би било правилно и логично да се вменява каквото и да е решение към тях като независим регулатор. 

"Спряно предходния месец сметката за април не би трябвало да е по-висока. Дните, в които има топлоподаване, ще са по-малко. Но спрямо април миналата година в сметката ще има разлика. Разликата може да е 40%. Не искам да има допълнително объркване - говорим за април 2021 г. и април 2022 г.", заяви той

Всяка една сметка се формира от цена и количество на консумирана стока. Причината да се опитаме да запазим цените на природния газ стабилни до края на март беше, че реално дотогава сметките са по-големи. В зависимост от температурите през април, ще имаме и съответните сметки в края на месеца. Реално увеличение ще се види към началото на месец май, обясни енергийният министър. 

По думите му се работи активно с всички топлофикационни дружества, за да може в първия подходящ, когато температурите позволяват, топлоподаването да бъде ограничено.

На въпрос ще бъде ли готов интерконекторът с Гърция и има ли истина в думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че "там няма нищо", Николов заяви, че не иска да коментира "глупостите на Митрофанова".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews