Разследват измама за оборудване за АЕЦ „Козлодуй“

Юлиан Христов 24 февруари 2012 в 09:20 2044 1

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БГНЕС

Руските власти разследват  мащабни измами на производител на оборудване за атомни централи, включително и за АЕЦ "Козлодуй".

Фирмата "Зио" от град Подолск е предоставял некачествено оборудване на предприятия в страната и чужбина, сред които и „Козлодуй“, съобщава руската агенция Росбалт. Твърди се, че заводът е произвеждал стомана, която не отговаря на технологичните стандарти и така е спестил огромни средства, поделени между директорите на водещи предприятия в руския ядрен отрасъл.

„Зио“ е била обискирана от руските спецслужби и са иззети документи, доказващи, че фирмата е произвеждала оборудване от евтини материали. Сергей Шутов, един от директорите на „Зио“, не само е знаел за случващото се, но е прибирал и част от печалбата. Шутов е задържан и са му повдигнати обвинения за мошеничество в особено големи размери.

Доставката за България е извършена от фирма „АтомТоплоПроект“. Първата партида от оборудването за АЕЦ „Козлодуй“ е в реактори V и VI през 2010 г., втората партида през 2011 година, съобщи за БНТ директорът на централата Александър Николов.

„Изненада ме тази информация и при това неприятно“, призна Николов. Той обясни, че въпросното оборудване е монтирано в турбинната част на реакторите. „Това са подгреватели с високо налягане с тегло от по 120 тона всеки, като тяхната основна цел е да подобрят коефициента на полезно действие на турбината. С тях при една и съща мощност се произвежда електрическа енергия е с около 25-30 мегавата повече. Подгревателите нямат отношение към безопасността, а единствено към електропроизводството на блока“, обясни Николов.

Днес ще бъдат изпратени писма до фирмата доставчик и фирмата производител, от които ще бъда изискана официална информация по случая.

Досега няма косвени признаци за неправилна работа на съоръженията, обясни Николов. Качеството на метала на съоръженията може да бъде проверено – на пети блок през април, а на шести – есента.

Оборудването е на обща стойност 29 млн. евро, като в него са включени осем корпуса плюс изработването на проекта.

Ако се докаже, че действително има проблем, договорът позволява бъдат предявени претенции към доставчика, а чрез него – и към производителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови