Скок на цената на тока след евроизборите

OFFNews 02 април 2014 в 19:47 4937 11

Трите електроразпределителни предприятия – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про са поискали увеличение на цената на тока с между 8% и 14% от 1 юли.

Това съобщи председателят на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране Боян Боев днес пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика. На днешното си заседание комисията изслуша повторно ръководствата на Националната електрическа компания и ДКЕВР по казуса с лицензите на ЕРП-тата и по темата за цената на тока от 1 юли.

EВН настояват за 8% по-висока дневна тарифа, а ЧЕЗ и Енерго-про са внесли искане цената да се вдигне с 13-14% за дневната електроенергия и двойно за нощната. ЧЕЗ настояха за вътрешно преразпределение в енергийната система на разходите за зелена енергия, което не е задължително да се отрази на сметките.

НЕК настоя за близо 3 пъти по-висока цена от настоящата за преноса на ток в мрежата си.

Шефът на енергийния регулатор коментира, че "няма да има скрупули" да отнеме лицензите на ЧЕЗ, EVN и "Енерго - Про", в случай, че проверката докаже нарушения. По думите на Боев, такъв ход не би се отразил на качеството на тока, както и на цените – те щели да са по вече подадените заявления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика