Световната инфлация може да е достигнала своя връх

OFFNews 08 ноември 2022 в 12:30 1099 1

Кристалина Георгиева

Снимка БТА/АП

Кристалина Георгиева

Световната инфлация може да е достигнала своя връх, но потребителите са изложени риск заради постоянния натиск на увеличаващите се цени поради срив в световните вериги на доставки - предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Според нея има признаци, че световният скок на потребителските цени вследствие на пандемията от коронавирус и войната на Русия срещу Украйна е близо до своя връх.

Георгиева коментира въпроса в интервю за телевизия Bloomberg от годишната конференция на ООН по изменението на климата COP27 в Шарм Ел Шейх, Египет.

"Ние виждаме, че централните банки са много обединени в борбата с инфлацията като основен приоритет и това е правилно. Ако не успеем, основата на растежа, която е ценовата стабилност, ще се разклати", казва тя.

Георгиева предупреждава, че евентуалното фрагментиране на световните производствени вериги за доставки може да затрудни връщането инфлацията до нивата от последните години преди пандемията. Според нея обаче ще бъде трудно инфлацията да се свали до нива около 2%. Защо? Защото дефлацията зависи не само от предлагането и търсенето, но и от променящата се структура на разходите под влиянието на осъзнаването, че вече не вземаме икономически решения само въз основа на разходите.

Веригите на доставки също имат значение. Ако искаме да видим диверсификация при тях, това неминуемо ще окаже известен натиск върху цените, предупреждава тя.

В годишния си преглед на състоянието на световната икономика, публикуван миналия месец, МВФ прогнозира, че глобалната инфлация ще достигне своя връх от 9,5% през третото тримесечие на 2022 г., след което ще спадне до около 4,1% до 2024 г.

Световните инвеститори на финансовите пазари следят внимателно за знаци, че световната инфлация достига своя връх на фона на очакванията, че големите централни банки ще започнат да се отклоняват от използването на високи лихвени проценти за борба с нарастващите разходи за живот.

Икономистите, обаче, предупреждават, че инфлационният натиск може да се окаже по-устойчив от преди предвид засиленото геополитическо напрежение и глобалното преструктуриране на веригите за доставки на производителите. В отговор на сериозното нарушение по време на пандемията, предприятията се стремят да се снабдяват с продукти по-близки до родните си места, дори и това да означава да го правят на по-високи цени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки