Търговия с криптовалути: Какво е и как работи?

OFFNews 19 септември 2022 в 17:36 2673 2

crypto

Снимка c

Криптовалути

Традиционните инвестиции несъмнено са доказали възвращаемостта си, но от известно време има нов вид активи, които привличат вниманието на търговците – криптовалутите. Този нов вид пари може да се е струвал като шега на много хора през първите години от появата им, но днес са достигнали момента, в който ежедневно носят реална печалба на притежателите си.

Нарастващата популярност на криптовалутите може би вече е събудила и вашето любопитство и се чудите как се купуват и продават цифровите активи? Затова в тази статия ще обясним основните специфики на търговията с криптовалути, включително какво е, как работи, и какво трябва да имате предвид ако решите да я предприемете.

Какво представляват криптовалутите?

Преди да разгледаме търговията с криптовалути, нека обясним какво точно представлява този вид актив, тъй като вероятно дори днес, повече от 10 години след създаването на първата криптовалута, има хора, които не ги познават.

Криптовалутите са дигитални активи, които нямат физическа форма, а съществуват само на мрежа наречена блокчейн. Въпреки това, те имат реална стойност, която се определя от тяхното общо количество, търсенето на пазара, какви употреби имат и други външни фактори. Първата криптовалута Биткойн (Bitcoin) макар и често да се използва за синоним на този нов вид пари, не е единствена – има още над 20 хил. подобни на нея.

Криптовалутите не се създават от никоя банка или институция. Вместо това, те се „копаят“ на блокчейна. Метафоричното наименование на процеса символизира създаването на нови единици от даден крипто актив посредством разрешаването на сложни математически задачи с помощта на специализирана техника. За създаването на една криптовалута, както и за осъществяването на нейните трансакции, вземат участие потребители от целия свят. Затова и този вид финанси се наричат децентрализирани – защото липсва един главен орган, който да упражнява контрол.

Как се търгува с криптовалути?

Има различни начини, по които може да осъществите търговия с криптовалути, но най-разпространеният и удобен е чрез онлайн платформи наречени “крипто борси”. Тези специализирани уеб сайтове и приложения са създадени, за да улеснят търговците в купуването и продаването на криптовалутите. За да търгувате с криптовалути трябва да последвате следните стъпки:

Първо трябва да откриете сигурна платформа, в която да се регистрирате. Binance, например, е най-голямата борса за криптовалути в света, с доказана репутация и положителен рейтинг сред потребителите си. След като изберете борса, която отговаря на личните ви изисквания, трябва да си създадете профил. От вас ще бъде изискано и да удостоверите профила си като снимате определени лични документи, а целта на тази стъпка е допускането само на реални лица на платформите за по-безопасно търгуване.

След като приключите с всички стъпки по създаването на профила си, трябва да вкарате в него пари като регистрирате своята дебитна или кредитна карта. Някои борси позволяват и плащания с банков превод или мобилни платежни средства, затова може да проучите възможностите си преди регистрация.

Следващата стъпка е откриването на криптовалутата, която искате да купите на платформата. Лесно ще намерите популярните криптовалути като Bitcoin, Ethereum и BNB, например, но ако искате да купите някой съвсем нов актив, трябва да проверите допълнително дали е преминал проверката за сигурност на борсата и дали е достъпен за търгуване.

Ако сте открили избраната от вас криптовалута, трябва да въведете количеството, което искате да закупите на сайта или приложението, което ползвате. Подобно на фиатните пари, крипто също се делят на по-малки части, затова ако, например, настоящата цена на Ethereum ви се струва твърде висока, може да купите само част от него. След като въведете желаното количество, потвърдете поръчката си и след като трансакцията се изпълни ще сте закупили своята криптовалута!

Последната стъпка е свързана със съхранението на закупените от вас активи. За целта ви е нужен дигитален портфейл, често наричан и крипто портфейл. Това е програма, която трябва да свържете с борсата, на която търгувате, за да може на свой ред тя да се свърже с блокчейна на закупената криптовалута от вас, и да осъществи трансакцията. Ако не сте сигурни какъв портфейл искате, защото има различни видове, то може да изберете и борса, която предлага и вграден портфейл за съхранение на закупените активи.

Какви фактори влияят на крипто пазара?

След като обяснихме основните стъпки, вече може да предприемете по-информирано търгуване с криптовалути. Преди да го направите, обаче, трябва да знаете какви са факторите, които влияят на пазара на тези активи и какво трябва да имате предвид при евентуална покупка.

Тъй като няма световно приети (и единодушни) закони, свързани с крипто активите и никоя банка или правителство не ги регулира, те са много волатилни. Тази “независимост” от централен орган е благословия, но и риск – така различни външни фактори, като например, новини за икономически и политически събития, както и изказвания от различни експерти, могат да накарат стойността им да варира.

Други два фактора, които са много важни за търговията с криптовалути са търсенето и предлагането на даден актив. Те влияят и на цената на криптовалутата, която искате да закупите, защото колкото е по-малко предлагането на един актив, толкова потенциално по-ценен става и съответно, стойността му се повишава.

Ако решите да извършвате търговия с криптовалути трябва да се съобразите както с общото състояние на целия пазар, така и с цената на избрания от вас актив. Каквато и стратегия за търгуване да прилагате, трябва внимателно да проучите всичко, свързано с борсата, която избирате, криптовалутата, която купувате, както и останалите фактори, които биха повлияли на инвестицията ви.

Статията не е финансов съвет. Криптовалутите са рискови и нестабилни активи и търговията с тях може да ви донесе загуби. Вие носите цялата отговорност за купуването и продаването на активите, както и за резултата от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

2

хr4

19.09 2022 в 19:35

Що? Хартиените пари са нещо друго ли? Носиш си по джобовете едно тесте вестници и никога не знаеш дали няма да се излюпи някой Жан и да ти свършат работа единствено да си палиш печката. Питай руснаците.
Или "пластмасовите" пари. Кога ще ти спретнат ново КТБ? М?

-2175

1

IvanGrozn

19.09 2022 в 18:13

плащаш нещо и получаваш нищо
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков