Забраната за внос от Украйна заплашва производители на олио с фалит

OFFNews 22 април 2023 в 08:36 2096 4

Слънчоглед

Снимка Pixabay

Слънчоглед

България забрани до 30 юни 2023 г. временно вноса на украинска селскостопанска продукция, за да подпомогне родните зърнопроизводители. Търговците и производителите на олио обаче са против тази забрана, защото според това това ще ги изправи пред фалит.

Те коментират, че имат нужда от внос на украински слънчоглед, за да работят на пълен капацитет, съобщи bTV.

„Работим предимно на международните пазари, като предлагаме масла и шротове, произведени както с български суровини, така и от вносни. България е голям производител на суровина слънчоглед, но тя не може да осигури необходимите ресурси за преработвателната ни индустрия“, обяснява финансовият директор на рафинерия за слънчогледово олио Цветелина Пенева.

Тя допълва, че е необходим внос от 1-1,5 млн. тона суровини, за да може индустрията да работи на пълен капацитет до нова реколта.

„Ние сме зависими от този внос – дали ще дойде от Украйна, или от други пазари. Това зависи от търговците, които го предлагат“, коментира Пенева. Тя допълни, че не очаква да има повишение на цената заради забраната на внос от Украйна.

Кои храни от Украйна забрани правителството

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

22.04 2023 в 14:12

Няма да спра да го повтарям: всичките проблеми идват от едно място. Идват от тъпата българска глава, чутора, тиква, кратуна. Как се казваше в онзи виц? Кога увира главата на шопа? 10 минути след като уври павето, с което е затисната. това вече не е виц за шопа. Това е виц за българина.

-1650

3

ob1

22.04 2023 в 11:33

Карай, важното е зърнарите да си купят новия Майбах...

12073

2

Панелен земеделец

22.04 2023 в 09:56

Полезна е за нашите чорбаджии-зърнопроизводители (т.нар.), които складираха продукция, за да я изнасят и продават скъпо. Вносът ги прецака и излязоха на протести. Вс.ни обясняват с "пазарната икономика". Тя не "позволява" ли да има по-евтино предлагане и човек да избира него?
От статията се разбира, че олиото ще поскъпне пак, а "зърнарите" ще си купят по още едно Бентли идните 3 месеца.

925

1

ешо

22.04 2023 в 08:52

щом забраната е вредна за България за кой е полезна може би за путин и неговите поддръжници

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика