Борисов има силен коз в ръкава, ако каже ''няма да съм аз премиер''

Двама души могат да извадят Борисов от сложната ситуация това са Атанасов и Иванов, твърди социологът Андрей Райчев

OFFNews 03 октомври 2022 в 10:15 4765 13

Андрей Райчев

Снимка Скрийншот

Андрей Райчев, "Галъп Интернешънъл-България"

Борисов има един силен коз за сформиране на правителство в ръкава, ако каже "няма да съм аз премиер". Това може да разшири подкрепата сред парламентарните сили, коментира по БНТ социологът Андрей Райчев от "Галъп Интернешънъл-България". Според колегата му Димитър Ганев от "Тренд" лидерът на ГЕРБ ще опита да състави правителство, но не на всяка цена, тъй като след година идват местни избори.

ГЕРБ не може да не се опита да сформира коалиция при този резултат, защото Борисов ще се изложи, ще попадне в позицията на Трифонов преди два мандата, убеден е Райчев.

Според него без подкрепа от ДПС в този състав на парламента няма да стане, дори да не са в коалиция, а да приемат да подкрепят принципно правителството. "Продължаваме промяната" заемат принципна позиция, че в никакъв случай не биха влезли в коалиция с ГЕРБ.

"Следователно Борисов ще предложи някаква формула на кабинет на малцинството или временен кабинет. Той може да натисне едно важно копче - "Дайте да направим нещо за една година, да не ходи народът още един път на избори. Има много ясно зададена дата в календара през 2023 година – общинските избори", посочи Райчев.

Според социолога в подобна ситуация партиите, които биха казали "да" са "Български възход" и "БСП за България".

"Г-жа Нинова по-скоро ще каже "да". Тя е в много тежко положение, изборите са много лошо постижение за БСП, затова Нинова може да каже "да", ако успее да пласира някого от своите и да каже: "Ето, вкарах ви във властта, за България го правя", да постави някакви социални условия... Само че дали Борисов ще иска да управлява една година с "турците и комунистите", както се изразяват противниците му – не звучи добре, идват местни избори, при това периодът е много тежък.

Двама души могат да го извадят от тази ситуация - Атанасов и Иванов. Ако ДБ кажат "да", Борисов би поканил БСП. Той трябва да опита, не само на книга, а реално", каза Райчев.

"ГЕРБ биха могли да направят правителство на малцинството с джентълменска договорка "една година да не ни закачате". Това е възможно при ограничен хоризонт, стига ДБ да влезе в легитимацията на това", каза Райчев.

"Андрей Райчев описа възможностите за сглобяване на правителството, но през цялото време, докато текат тези разговори за съставянето му, в главите на лидерите ще стои фактът, че може в края на януари месец да има избори. През това време Петков и Василев ще се опитват да налагат интерпретации, които да им послужат за легитимационен механизъм, с който да се явят на изборите през януари месец", отбеляза Димитър Ганев.

Според него Борисов не само трябва да предложи кабинет без негово участие, но той няма друг полезен ход.

"Единствената възможност за правителство е то да бъде програмно, без политически лица, да го брандират като експертно, технократско и т.н., защото тези лидери не могат да направят коалиция. Няма да видим нова тройна коалиция - убеден е той. - След една година има местни избори, всеки си прави сметката да задържи добри позиции. Те са много важни за партиите, там няма предсрочни избори, местната власт е фундамента за всяка една партия."

Дали е възможно служебно правителство?

Според социолозите това не е вариант за президента Радев, тъй като няма да иска да носи цялата тежест при сложните месеци, които предстоят, без управляващ парламент.

Кой може да обедини повече политически сили зад кандидатурата си?

Според Райчев това е Даниел Вълчев, макар че той е два ли би се съгласил. По думите на социолога десните го приемат нормално, дълго е работил с левите, в същото време е центрист, който би могъл да се сработи с "Продължаваме промяната". Но той трябва да е болен, да се съгласи с такова нещо", призна Райчев.

Според Ганев новият премиер трябва да е консенсусна фигура с политическа история, без да е силно ангажиран с конкретна формация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

13

редовно четящ

03.10 2022 в 16:57

Лайчев е спокоен, няма да уволняват лакеите!

10212

12

Човека

03.10 2022 в 13:14

Ей, като го захапали някои, че герб без борисов се покривали в розово, чисти неопетнени...и си вярват на безмислиците.
Герб без борисов са като мухи без лайно. Със или без, мухите си остават мухи, а лайното лайно.

14469

11

случайно прочетох

03.10 2022 в 13:09

А и никой не иска да вади тиквун от никъде!Всички искат да го вкарат в пандиза за национално предателство и крадливост!

6386

10

Zlatko

03.10 2022 в 13:05

Аз пък искам Тиквата да управлява. Да ги видя, как ще се справят по време на война и инфлация. Да попитаме Делян Добрев, къде са му графиките и къде е левчето? Само че те не искат в тази обстановка, не им се иска да им лъснат голите упреци и обещания. От друга страна от бустана са свикнали и най-обичат да се оправдават и обвиняват предходните за неуспехите (некадърността) си.

14469

9

случайно прочетох

03.10 2022 в 13:04

И БайХ да предложи ПКП за премиер и ДБ да приемат?????????
Хахаха...
Е такъв цирк няма как да стане! ДБ да не са самоубийци?!?

-1650

8

ob1

03.10 2022 в 12:44

Тия писаници горе какво са - подготовка ДБ да е виновна за провала на тиквата? Аре нема нужда!

10298

7

AntiZ

03.10 2022 в 12:18

Този палячо на снимката, съвсем е заприличал на Бен Търпин! Само на мен ли ми е противен?

5827

6

pisnamiotmutri

03.10 2022 в 12:15

ББ и преди е казвал, че няма да е премиер и е бутал къдравата Сю. С премиер посредник едва ли ще е достатъчно, но нека видим. Аз бих се изненадал ако ДБ бъдат активирани.

12073

5

IvanofRumen

03.10 2022 в 11:24

Борисов играе на сигурно, ако има и най - малкото съмнение, че няма да мине правителството ще пусне друг за кандидат премиер. Този селски тарикат има невероятната способност да оцелява за което вина имат и около 25% с робско мислене, генетично обременено население.

2099

4

Mateevk

03.10 2022 в 11:07

Нищо такова няма да се случи. Борисов да не е премиер вече не стига. Трябва нещо повече като в нормалните държави - оттегляне и разследване, ако има данни за престъпления и поне подобие на независима съдебна власт. Ако не - да си пише мемоарите в Банкя. Нищо трагично няма в подобен сценарий, но той у нас е невъзможен, особено за подобен тип "лидерски" партии. Те се нуждаят от "духовни" водачи до живот -или на водача, или на партията му. Нещо средно между руския и иранския модел, които виждаме докъде стигнаха.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews