Как да отидеш на Перперикон? Там няма вода, ток, тоалетни (видео)

OFFNews 07 юли 2021 в 20:40 7215 0

Строежът на т.нар. посетителски център "Перперикон" и до днес не е завършен, на мястото няма нито електричество, нито вода, нито тоалетни.

Това разкриха при включване от Перперикон Вилдан Байрямова и Радослав Милев - първите двама в листата на "Демократична България" за Кърджали.

На 1 февруари 2019 година медиите тържествено съобщиха, че започва изграждането на център за посетители. Тогава ден по-рано беше направена втората първа копка. Ние няма да правим трета първа копка, защото вече е видно, че тук се строи, тоест - допреди две години се е изграждало нещото, наречено посетителски център "Перперикон". Първата тържествена копка се бе състояла 2009 година, когато проектът беше под опеката на регионалното министерство. Така и не се разбра по какви точно причини този проект беше спрян. В него е предвидено разгърнатата площ да бъде 1275 кв.м. и да бъде на две нива, разказа Вилдан Байрямова.

Посетителският център трябваше да има много функции, една от които - възможността археолозите да обработват на място откритите находки. Хубаво звучеше тогава фактът, че центърът ще бъде изграден с европейски средства по програмата "Interreg Гърция-България". В проекта участват община Кърджали, гръцката община Марония и Регионалният исторически музей в Кърджали. Срокът на изпълнение беше 24 месеца. Проектът е на стойност над 1 400 000 евро. Сега виждаме, че проектът се е „протегнал“ към неясното бъдеще, заяви журналистката Вилдан Байрямова, която е водач на листата на "Демократична България" за Кърджали.

Няма камери, пълна тайна е колко пари се събират и кой точно ги прибира

Това, което прави впечатление и което многократно съм задавал като въпроси в общинския съвет и на кмета, е че на това място все още няма електричество и вода, няма тоалетни, не мога да бъдат поставени хладилници и да функционира каквото и да е заведение, тъй като след като са налети десетки милиони, все още няма пуснат ток, уточни Радослав Милев. Той е втори в листата на Демократична България за Кърджали, лидер на ДСБ в града и общински съветник.

Според него основните проблеми са липсата на електричество и невъзможността да се поставят камери и охрана на мястото или на центъра за посетители.

Нямаме никаква достоверна информация за това колко хора са посетили мястото и колко са таксите, които са събирани, защото няма как да проверим. Не знам дали има друго място в България, където няма никаква отчетност за това какви пари се събират и кой точно ги прибира. Дали се прибират от общината или влизат в джоба на някого, който работи тук? - попита Радослав Милев.

За миналата година има събрани 240 хиляди лева, което означава, че сто и няколко хиляди човека са посетили Перперикон, но това е пълна догадка и никой не може да каже дали са толкова или не. Проблемът би се решил много лесно - като се постави камера, която да снима непрекъснато и кражбите приключват. Говорим за този проблем от 6 години и нищо не се е подобрило до момента, обясни Милев.

За съжаление всички проекти, които са свързани с община Кърджали и Хасан Азис, започват с една малка сума, която впоследствие се увеличава, както и времето, за което се изпълнява. Община Кърджали не влага никакви усилия да бъде развит дребният бизнес. Проблемите в общината са много, но основните въпроси, които стоят пред мен са: защо държавата не предприема нищо, при положение, че е ясно, че има много злоупотреби в община Кърджали? Къде е държавата в цялата ситуация? Къде е прокуратурата? - попита  Радослав Милев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews