Местните избори: Бойко загърби Корнелия в Ловеч

Кристина Минчева 29 септември 2023 в 13:50 2272 0

Ловеч

Снимка БГНЕС

Община Ловеч

За кметския пост в Община Ловеч ще се борят девет претенденти, но сред тях няма да бъде досегашната кметица Корнелия Маринова, след като ГЕРБ предпочете да участва с нов кандидат - Валентина Недялкова. 

Недялкова е юрист, дългогодишен председател на Районната и на Общинската избирателна комисия в Ловеч. От осем години е член, а през последните две години е зам.-председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД.

Дни преди началото на предизборната кампания доверието към досегашния кмет Корнелия Маринова, която управлява два мандата, беше свалено от ръководство от на ГЕРБ. Дотогава тя беше единствената кандидатура, а местната структура я номинира отново, след като централното ръководство бе обявило, че ГЕРБ-СДС ще издигнат отново настоящите си кметове по места.

Според запознати в града недоволството срещу управлението ѝ е голямо, което вероятно е причина ГЕРБ да преосмисли номинирането ѝ и да издигне друг кандидат. Разочарована от решението, Корнелия Маринова обяви на 14 септември, че подава оставка като общински лидер на ГЕРБ, но ще помага за  изборите.

"Промяната" и ДБ номинират депутата Искрен Арабаджиев.

Арабаджиев е работил в НАП, в PwC Bulgaria и в Coca Cola European Partners. След местните избори през октомври 2019 г. става заместник-кмет на столичния район „Студентски“, издигнат от "Демократична България“. На парламентарните избори през ноември 2021 г. е кандидат за народен представител от ПП „Продължаваме промяната" в Ловеч и също бе избран.

Борислав Илевски - БСП за България

Илевски е икономист. Завършил е Профилираната природо-математическа гимназия и е придобил магистърска степен по планиране и прогнозиране на икономическите системи в Университета за национално и световно стопанство. Завършил е и Международна академия за борсова търговия в Барселона. Работил е в системата на МВР, горите, бил е директор на „Информационно обслужване“, началник-отдел „Човешки ресурси“ в „Мизия 96“ АД – Плевен. Бил е председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – Ловеч. Член е на Международната организация за хора с висок коефициент на интелигентност „Менса“.

Страцимир Петков - ИТН/Български Възход

Страцимир Петков е бизнесмен, президент на Ротари клуб – Ловеч и председател на фондация “За ловешката езикова”. Бил е общински съветник от групата на БСП.

Алдин Начков - Възраждане

Д-р Алдин Начков завършва висше образование за лекар в Медицинския университет в Плевен. Професионалната му кариера е започнала като ординатор в Отделението по хемодиализа в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч, като е бил началник на отделението. След това е ръководил Медицинския център, после е бил назначен за заместник-директор на болницата, а от октомври 2022 г. до днес е изпълнителен директор на лечебното заведение.

Кирил Гумнеров - Граждани за общината

Завършил е средното си образование във Френската езикова гимназия – Враца, а след това висше образование в Икономически университет – Варна. Бил е три пъти общински съветник в Ловеч (2007 – 2009, 2015 – 2019, 2019 – 2023 г) и народен представител от парламентарната група на „Атака“ в 41-вото Народно събрание (2009 – 2013г.). Политическата си кариера започва в СДС и е избран за областен председател на МСДС, а впоследствие и член на Националния съвет на МСДС. Напуска партията по собствено желание. Гумнеров е един от инициаторите за създаването на партия Атака и избран е в националното ръководство на партията. Бил е общински председател на „Атака“ в Ловеч, а малко по-късно и областен председател. Избран е от 11 МИР-Ловеч за депутат през 2009 г. През 2011 г. напуска парламентарната група и става независим народен представител. През 2012 г. създава национална патриотична коалиция „Не на ЕС“, а през 2021 г. учредява партия „Нация“, с която се явява на парламентарни избори както самостоятелно, така и като част от коалицията „Вън от ЕС и НАТО“.

Светослав Славчев - Левицата

Средното си образование е завършил в Професионална гимназия по механоелектротехника в Ловеч, специалност „Промишлена електроника“. След това е получил висшето си образование във Висшето военно общовойсково училище във Велико Търново. Над 22 години е работил в системата на МВР. Бил е дългогодишен служител в Областната дирекция на МВР в Ловеч. В периода 2010 г. – 2015 г. е началник отдел на „Охранителна полиция“, откъдето се пенсионира със званието „комисар от МВР“. В периода май 2021 г. – януари 2022 г. е областен управител на област Ловеч в служебното правителство. От август 2022 г. до юли 2023 г. е за втори път служебен областен управител.

На тези избори ДПС също участва със свой кандидат - Сурай Велиева, областен председател на движението.

Кандидатите в Ловеч са:

Валентина Недялкова - ГЕРБ

Борислав Илевски - БСП за България

Страцимир Петков - ИТН/Български Възход

Искрен Арабаджиев - ПП - ДБ

Алдин Начков - Възраждане

Кирил Гумнеров - Граждани за общината

Светослав Славчев - Левицата

Сурай Велиева - ДПС 

Илиян Георгиев - Коалиция "Неутрална България" (Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, Нова сила, Русофили за възраждане на отечеството)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки