Изкачването на Витоша завърши с уникален скандал

OFFNews 14 юни 2017 в 16:20 7490 1

Тазгодишното колоездачно състезание "Изкачване на Витоша" завърши с рядко срещан скандал в този спорт. Маршрутът беше от резиденция Бояна до хижа Звездица по шосе.

При не особено благоприятно за състезателите време един от представителите Цветан Иванов бил дисквалифициран, тъй като според съдиите към БКС е бил с неправилно поставени номера. 

Според очевидци и участници на състезанието 17-годишният талант е имал номера на фланелката и велосипеда си. Заради дъждовното време роденият в Бобов дол колоездач сложил ветровка.

Цветан финишира непосредствено след 31-вия - Недко Лазаров, който е с време 57:56 минути. Това би поставило Иванов сред призовите места в почти всички категории. За нещастие на младия състезател съдиите така и не признали времето му.

Правилникът на международния колоездачен съюз гласи:

"Според т. 37 Всеки ездач, пристигащ на финала с номер на тялото и колелото, който е лошо поставен, зле закачен, разкъсан или покрит с фланелка, или от водоустойчиви фланелки, могат да бъдат класирани на последното място в пелотона в който се движат".

Шансовете за обжалване ги има, тъй като талантът от Бобов дол има състезателен номер на фланелката си, който обаче е покрит с ветровка. В този случай санкцията с лишаване от състезателно време е нередна.

В крайна сметка трябва ли тези правила да се спазват толкова строго, особено когато става дума за млади, талантливи и амбициозни състезатели, какъвто е спортистът от Бобовдол.

А по-големият въпрос е дали по този начин не се убива ценностната система на такива като това момче, което тренира само, няма сервизна кола или друга помощ по време на състезания и въпреки това е победител в много български и балкански състезания.

След избухването на скандала, организаторите реагираха и обявиха, че въз основа на снимки ще преразгледат класирането. Ето и изявлението на Vitosha Uphill Challenge:

Здравейте, искаме да се извиним от името на съдийската колегия. Като организатори с DOLTCINI сме платили на Републиканска съдийска колегия по колоездене да направят класиране. Доколкото разбираме, има пропуски в класирането и всички оплаквания вече се разглеждат. Няколко състезателя бяха с покрити от якета номера, на други им бяха паднали или огънати. Поради тези причини и лошото време все още се разглеждат снимки от състезанието. Ако някой друг има оплакване моля да ни пишете на [email protected] с трите си имена и номера, а не във Фейсбук страницата на ивента, за да имаме по-точна информация. Благодарим за разбирането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки