Трима завършиха в рамките на 3 секунди на Витоша 100

OFFNews 01 юли 2023 в 14:26 2753 0

Колоездене

Снимка Витоша 100

И тримата са представители на Колоездачен клуб COOP

Трима състезатели финишираха в рамките на само 3 секунди след 100-километровото изпитание при колоездачите в уникален финал в 40-ото юбилейно издание на Обиколката на Витоша.

Шампион е 17-годишният Виктор Енев, който за първи път печели едно от емблематичните състезания в България. Веднага след него, на по секунда разлика финишираха Владислав Гюров и рекордьорът и трикратен победител в Обиколката Александър Алексиев, който преди две години стана първият завършил под 4 часа надпреварата.

И тримата са представители на Колоездачен клуб COOP, а времето на шампиона е 4.19:04 ч. Енев, Гюров и Алексиев въртяха педалите заедно и не допуснаха никой пред тях по време на цялото 100-километрово трасе.

"Отдавна съм си поставил за цел да победя в Обиколката на Витоша преди да навърша 18 години и ето, че днес сбъднах мечтата си. За това благодаря на своите съотборници Владислав Гюров и Александър Алексиев, ние действахме като екип по цялото трасе и заедно завършихме изпитанието. Рекордът остана непокътнат, но има и следващи издания на Обиколката…," заяви веднага след финала щастливият победител.

При жените рекордьорката на трасето Христина Козарева излезе начело по средата на разстоянието и не допусна никой пред себе си до финала, като защити титлата си отминалата година с резултат 5.28:54 ч. - на 15 мин. от собствения си рекорд от 2019 г. Това е 12 победа за Козарева от 14-те й участия досега в различните дисциплина на Обиколката.

100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята юбилейна 40-а годишнина. Над 2500 са общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива "София - европейска столица на спорта".

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване още в 6 ч. в съботната юлска сутрин от Дончо Барбалов - зам.-кмет на София, който поздрави участниците за куража им да предизвикат самите себе си и им пожела успех по нелекото изпитание на 100-километровия маршрут. След това дългата колона велосипедисти се източваше в продължение на над 8 минути към бул. "България" в посока Бояна и после нагоре по пътя към Златните мостове. Времето пощади колоездачите без валежи, но на места трасето бе доста кално и нелеко за преодоляване.

Награждаването на колоездачите е насрочено за днес от 16 ч. в зоната на старт/финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС, откъдето тази нощ, точно в 23.59 ч. ще потеглят и бегачите. Метеопрогнозата е за ясно небе и спокойно време, което ще помогне на амбицирания да подобри рекорда си от миналата година Христо Цветков, първият обиколил планината с бягане под 8 часа.

Организаторите напомнят, че участниците трябва да се добре екипирани и със заредени батерии на мобилните телефони. Очаква се най-добрите сред бегачите да финишират около 7.30 ч. в неделната сутрин. Най-смелите пък опитват дуатлона - първо 100 км с велосипед и няколко часа по-късно нови 100 км с бягане. Шампионът при тях ще стане известен по обед в неделния ден.

Проявата отново е обявена за "състезание без боклук", поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. И това лято за постигане на тази цел помагат доброволци. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където участниците ще могат да релаксират, а по трасето са изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

И тази година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде "осиновен", което означава, че маркировката и табелките се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!