Държавна гаранция за картини на стойност 7 милиона евро за изложбата на Франц фон Щук в София

OFFNews 13 март 2024 в 15:43 3336 0

Пазителят на Рая, Франц фон Щук, фрагмент

Снимка Wikipedia

Пазителят на Рая, Франц фон Щук, фрагмент

Министерският съвет прие Решение за осигуряване на държавна гаранция за временна експозиция „Франц фон Щук" в Квадрат 500 на Националната галерия в София. Изложбата ще се състои от картини, които са собственост на музей „Вила Щук” в гр. Мюнхен в Германия и застрахователната им оценка е 7 537 000 евро.

Изложбата ще се проведе в Квадрат 500 на Националната галерия от 15.04.2024 г. до 13.10.2024 г.

Франц фон Щук е световно известен германски художник-символист, привърженик на естетиката на символизма и експресионизма, един от водещите художници на Сецесиона в Мюнхен и професор в Академията там.

В изложбата ще бъдат представени 12 броя картини, сред които са и най-известните произведения на художника: „Пазителят на Рая" и „Грях". Картините са създадени в края на XIX и първата четвърт на ХХ век. Те са част от германското културно наследство и са държавна собственост, притежание на музей „Вила Щук", гр. Мюнхен, Германия. Картините са с висока художествена стойност, като застрахователната им оценка е на стойност 7 537 000 евро.

Националната галерия притежава картината „Луцифер" (1980 г.), която е една от най-знаковите творби на Франц фон Щук. Това е и най-скъпата картина, която притежаваме като държава. Тя участва в множество международни изложби от 1972 г. до момента.През 2020 г. на фестивала за документално кино, посветено на изкуството Master of Art българските зрители видяха филма "Луцифер" на Мария Николова, която в момента се оценява на 30 милиона долара.

Изложбата „Франц фон Щук" е част от активните усилия, които полага Националната галерия да бъдат развивани сътрудничеството и обменът в областта на визуалните изкуства. Галерията издирва, събира, документира, съхранява, изучава и популяризира културни ценности в областта на българското и чуждестранното визуално изкуство с познавателна, образователна, научна и естетическа цел у нас.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.

Искате да знаете повече?

Франц фон Щук (на немски: Franz von Stuck) е германски художник, привърженик на естетиката на символизма и експресионизма, един от водещите художници на Сецесиона в Мюнхен и професор в Академията там. Неговият стил е основан на изключително владеене на композицията и е по-скоро скулптурен, отколкото живописен. Той има предпочитание към митологични и алегорични сюжети.

Негови бронзови малки пластики, изобразяващи атлетично телосложение, се съхраняват в музеи в Берлин, Будапеща и Хамбург. Сред най-известните му картини са Грях, Война (Мюнхен) Сфинкса, Разпятието, Изгубения Рай, Едип, Изкушение и Луцифер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!