Каварна Рок, ден втори: 80-те се завърнаха, Purple са велики

Николаос Цитиридис 03 юни 2013 в 13:17 5006 1

Deep Purple в Каварна, Снимка: Metal Katehizis
Deep Purple в Каварна, Снимка: Metal Katehizis

Едва ли ще стигнат думите, за да изразя емоцията, която цяла Каварна преживя снощи. Deep Purple, Doro, Alisa и Аналгин създадоха най-красивия спомен, който един фен на рок музиката може да има.

Въпреки начомеренетo време през целия ден, облаците над стадиона в Каварна се разкъсаха точно за началото на концерта. Можем да се сърдим само на хладния вятър, нa който му беше простено след втората бира.

Към 18 часа концертът започна с Аналгин. За групата на Звезди и компания можем да кажем само хубави неща. Родните банди са специалисти в това да подгряват българска публика. Страхотно шоу и технична музика бяха главния приоритет на Аналгин и го изпълниха със замах. Гласът на Звезди беше чут и в най-отдалечения край на Каварна.

Следващи на сцената се качиха руснаците от „Алиса“, които подобаващо записаха името си в историята на Каварна Рок. Вокалистът на бандата Константин Кинчев постоянно шеташе из сцената с широка усмивка и напомняше факта за себе си, че носи 25% българска кръв. Успяхме да чуем песни като 'Рок“ от последният им албум Саботаж, „Работа“, „Апрель“, а като за финал един твърд „Фавор“. И така публиката започна да тръпне в очакване на единствената – Doro Pesch.

Когато желязната лейди на хеви метъла се качи на сцeната, публиката направо пощуря. Гледайки я от терена, ми се прииска да се върна в 80-те години на миналия век, за да се омъжа за нея и така до безкрай.

Doro Pesch за пореден път доказа, че гласът й няма равен. Пробивен, тежък и благозвучен хеви метъл звучеше от сцената на Каварна Рок 2013 – точно какъвто го обичаме. Dorо проговори и на български от сцената - „Благодаря Каварна“, Обичам ви“ беше успяла да научи кралицата.

И ние те обичаме, Doro. Концертът на Metal Queen започна и завърши ударно. Публиката чу парчета от периода й със бандатаWarlock, както и много от новите материали. От сцената на Каварна Doro Pesch посвети песента си Hero на Ronnie James Dio и всички онези музиканти, които световната сцена е загубила. Публиката беше предизвиквана многократно да пее с кралицата с песните „Raise your fists in the Air”, “We are the metalheads”и ударната „All we are”.

Dorо си тръгна от сцената към 21:45, а публиката вече трепереше при мисълта, че следващите на сцената са Deep Purple.

Мечтата на десетки хиляди се сбъдна. Едва ли има дума, която може да изрази творчеството и харзимата на Purple, която струи от сцената. Те са една цяла епоха, която никога няма да свърши. Концертът започна ударно с Fireball, като втората песен също беше с огнен ритъм – Into the fire. Трудно е да се повярва, че хора като Иън Пейс, Иън Гилън, Роджър Глоувър, Стийв Морз и Дон Айри стоят на метри от теб и забиват любите ти парчета.

Сетлистът на рок динозаврите беше цели 21 песни, като между тях се бяха наредили и парчета от новия албум на Deep Purple – So What?! Някои от феновете си припомниха младостта с песните Lazy, Perfect Strangers, Smoke on the water и Strange Kind of Woman. Когато започна Hush, една от последните песни на бандата, краката ми започнаха да играят танц, който не знаех, че мога да танцувам. Гилън и компания успяха да заредят всички на стадиона с достатъчно енергия, че да стигне до следващото издание на Каварна.Приемете един съвет от мен: Ако можете да стигнете до Пловдив до 20 ч., тръгвайте и не го мислете! Не знам как Цонко успява всяка година да подбере такива банди, но ще му кажа само едно – Благодаря и ще се видим догодина

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови