Кои хора на изкуството и културни деятели получиха "Златен век" в Деня на народните будители?

"От работата ви днес зависи развитието на нашите достойни личности в нашето утре - тези, които ще съхраняват светлината и идентичността ни", се казва в адреса от министър Минеков

OFFNews 03 ноември 2022 в 00:15 2276 0

Връчване на наградите

Снимка Министерство на културата

Връчване на наградите "Златен век"

Наградите "Златен век" получиха културни творци и дейци в Деня на народните будители. На церемонията в галерия "Средец" присъстваха по-голяма част от наградените 39 личности от сферата на културата, науката и изкуството.

Събитието започна с поздравителен адрес от името на министъра на културата проф. Велислав Минеков, прочетено от неговия съветник Светослав Трайков.

"За мен това е един от най-значимите и най-сплотяващи празници за народа ни, защото той ни припомня вдъхновението и устрема на нашите първи просветители, озарили пътя на познанието ни, завещали своята смелост, честност и дълбока любов към родината ни. Цял век е изминал, откак Денят на народните будители започва да се отбелязва официално. Оттогава до днес почитта към хората, пред които самият български народ се прекланя и канонизира като светци, се засилва с всяка изминала година", се казва в поздравлението на министъра.

"Днешният ден е повод да сведем глави още веднъж пред имената на онези бележити българи, които през вековете са отдали живота си за съхраняване и утвърждаване на националната памет и традиции - книжовници като Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, изследователи на традициите като братя Миладинови и Марин Дринов, борци за национална независимост като Левски, Раковски и Ботев, изтъкнати представители на съвременната българска история и литература като Иван Вазов, Христо Г. Данов, проф. Васил Златарски, Симеон Радев и още стотици пазители на духовните ценности на нацията", се казва още в адреса.

"Ето защо на днешния празничен ден изказваме още веднъж огромната си благодарност на отдалите се на каузата да развиват българското училище и българското читалище; на дейците и творците на българската култура, на всеки един възпитател и учител в най-широкия смисъл на тази дума. Помним, че от работата ви днес зависи развитието на нашите достойни личности в нашето утре - тези, които ще съхраняват светлината и идентичността ни в света на науката, културата, изкуството, духовността", се посочва поздравителния адрес на проф. Велислав Минеков. Министърът е извън страната, тъй като е сред участниците в 17-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА в Йерусалим и Тел Авив.

Наградите "Златен век" бяха връчвани от двамата заместник-министри на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славови, както и от началника на кабинета на министъра доц. Борис Данаилов.

Със "Златен век - огърлие" се удостояват Анжел Вагенщайн - писател, сценарист и общественик. създал сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни, автор на седем книги, на пиеси за възрастни и деца, проф. Михаил Неделчев - български учен, литературен историк и теоретик, литературен критик, културолог, есеист и публицист, общественик и политик, проф. Пламен Джуров - композитор, диригент и общественик, дългогодишен професор по дирижиране в Националната музикална академия "Панчо Владигеров", над 30 години диригент на камерен ансамбъл "Софийски солисти", проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев - режисьори и театрални педагог, основатели на театрална работилница "Сфумато", проф. Пламен Марков - режисьор и театрален педагог, дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, проф. Казимир Попконстантинов - учен, историк, археолог и епиграф, проф. Иван Славов - скулптор, дългогодишен преподавател в Национална художествена академия, проф. Людмил Ангелов - пианист, носител на множество престижни отличия, проф. Наташа Япова - музиколог, дългогодишен преподавател по история на музиката в Национална музикална академия, автор на книги, студии и статии, Иля Велчев - поет, писател, сценарист и кинорежисьор, Петър Анастасов - поет, журналист и издател, Александър Морфов - театрален режисьор и актьор, Иван Нинов - български художник-график, Екатерина Клайн - преводач от немски език на художествена, техническа и медицинска литература, и доц. Никола Добрев - общественик, допринесъл за издигането на българската култура в Пловдив и региона.

Със "Златен век - звезда" се удостояват Димитър Станчев - оперен певец, доц. Александър Пешев - изпълнителен директор на фондация "Проф. Влади Симеонов", инициатор на възстановяването на филхармония "Пионер", проф. Емануел Мутафов - византолог, преводач, професор по средновековно и възрожденско изкуство, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН, доц. Христо Попов - историк и археолог, директор на Националния археологически институт с музей - БАН, Елена Великова - изкуствовед, директор на Художествената галерия в Русе, Лилия Рачева-Стратиева - преводач на художествена литература от полски език, Румен Стоянов - преводач, поет, есеист, белетрист, Чавдар Чанов - хореограф, Копринка Червенкова - журналист и театровед, проф. Росица Пръвчева-Дюлгерова - преподавател в Националното музикално училище "Любомир Пипков"и в НБУ, и проф. Пенко Господинов - театрален и киноактьор.

Със "Златен век - печат на Симеон Велики" (златен) се удостояват Емилия Велинова - директор на Общинския исторически музей в Брезник, Светозар Казанджиев - писател и журналист, автор на книги, есета, антологии, албуми, посветени на Родопите, проф. Елизабет Шоре - учен-славист и българист, професор в университета "Алберт Лудвиг".

Със "Златен век - печат на Симеон Велики" (сребърен) се удостояват Мария Жлябинкова - секретар на Народното читалище "Христо Ботев-1898" в град Рила, Бойко Неделчев - директор на Националното училище за танцово изкуство – София, Стоянка Тенова-Илчовска - директор на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, Мариела Папазова - директор на Националната гимназия за древни езици и култури, Александър Дойчинов - директор на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен, Захаринка Куцева - дългогодишен преподавател по български език и литература и по история на изкуството в Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян

Грамота за принос в развитието на българската култура получават Димитър Стайков-Деметриус - лекар и художник, Мартин Иванов - пианист, и Силвия Генова - актриса.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки