Превантивна петиция от ''един зрител'' събра 700 подписа в защита на представленията на Морфов и Гърдев в Народния

OFFNews 13 февруари 2023 в 20:00 14419 6

Народен театър

Снимка Facebook

Народен театър "Иван Вазов"

Във връзка с нестихващите брожения в и относно Народния театър и назначенията/оставките в него преди дни беше създадена петиция, чрез която "зрител на постановките на Александър Морфов и Явор Гърдев" събира подписи за закрила над техните творби.

Петицията е с превантивен характер, тъй като представленията на Морфов и Гърдев пак се играят на сцената на театъра, откакто първата ни сцена има нов директор. 

Авторът на подписката съобщава, че събраните подписи ще бъдат предадени на 22.02.20023 година на Министъра на културата.

Ето и текстът на петицията:

"Народният театър е Национален културен институт. Народният театър е душата на родината ни. Народният театър е мястото, на което е изписано името на един от нас – Иван Вазов.

Народът на Вазов е тук и сега - всеки един от нас. „Хъшове“, е постановка, която изпълнява завета на Вазов – чрез най-достойния способ /театърът/ да се възпроизведе една патриотична мисъл, която да възпламени решителността и самопожертвованието! Тази постановка е емблема и трябва да й осигурим приемственост между поколенията актьори. Да бъде предадена и живота й да бъде продължен, докато ни има и докато има някой, който иска да извика : Да живее България!

Поради нестихващ и приемащ нежелани размери конфликт в Народния театър, считам, че ние - зрителите имаме право да вземем решение, което да доведем до знанието на Министерство на културата и да очакваме да бъдат изпълни основините цели на Закона за закрила и развитие на културата.

Основната страна в този конфликт сме ние - гражданите, защото това е национален институт и е наша обща отговорност, в него да се твори и да бъдат тези, които ние искаме да гледаме и са доказали професионализма си в областта на изкуството. Това не е частна инициатива, а общо дело, което е наша отговорност и нашата дума следва да се чува, когато конфликтът е такъв.

Мина достатъчно време, очевидно администрацията не се справи.

Ние - зрителите следва да бъдем чути, по ясен и категоричен начин.

Творческият продукт на двамата емблематични режисьори /Александър Морфов и Явор Гърдев/ е културно достижение, което имаме право да наблюдаваме и колкото е по силите ни да разбираме. Тяхното място е в Народния театър "Иван Вазов". Тези творци са наши съвременници, които заслужават нашето уважение и право да поставят постановките си и да творят в Народния театър. Ние им дължим осигуряване на подходящи условия за творчество, каквито към днешна дата липсват.

Явор Гърдев подаде оставка, а Александър Морфов има риск да бъде отстранен.

Настояваме да се даде предимство на таланта.

В знак на уважение към изкуството и неговата святост, молим, лицата, които осъществяват административни функции и се оказаха, поради поредица от причини, в епицентъра на конфликта да се оттеглят!

В името на изкуството и неговата святост!

Възникналите казуси между отделните личности могат да се решат по съответния предвиден ред, без това да пречи на нас - зрителите да гледаме постановките, които са създали и ще създават Александър Морфов и Явор Гърдев в Народния театър. Докато могат и искат, ние сме длъжни да им осигурим това право - да създават изкуство и смисъл!

Съжаляваме, а и сме сигурни, че лицата, които ще се оттеглят от Народния театър ще намерят начин да помагат на културата, въпреки така стеклите се обстоятелства. Ние им благодарим за времето, приноса и желанието!

Избираме да гледаме постановките на Морфов и Гърдев в Народния театър, докато последните искат и могат да създават култура!

Ние сме тези, които очакват да се вдигне завесета и да гледаме постановките на А. Морфов и Я. Гърдев."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

7

AntiZ

14.02 2023 в 08:07

Истината е, че вашият гуру, банкянския простак, така ви е намагнитизирал, че сега ще ви четем глупостите докато облече раираната пижамка. Как ще му отива само!

10298

6

AntiZ

14.02 2023 в 08:05

Да си направиш профил в този "вестник", само за да плюеш един човек?!Колко трябва да ви е бръкнал в гз, че путинист бил, другия серсемин "жълтопаветник" знае и само това си бае.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика