Струнен квартет ''Мотус'' с дебют на сцена

Младите музиканти излизат за първи концерт в зала Център за съвременно изкуство ''Топлоцентрала''

OFFNews 20 януари 2022 в 08:15 2042 0

Младите музиканти от новосъздадения струнен квартет "Мотус" ще дебютират пред публика утре, 21.01.2022 година.

Виктор Тренев, цигулка, Георги Райчев, цигулка, Христо Илиев, виола са студенти в НМА "П.Владигеров" в София, а виолончелистката Наума Найман е все още ученичка в НМУ "Л.Пикпков".

Младите музиканти са част от състава на "Нов симфоничен оркестър".

Проектът „Дебют на струнен квартет Motus” е част от мисията на оркестъра, която той следва неотменно вече три десетилетия – да дава път и поле за изява на млади неутвърдени български музиканти, предоставяйки им професионална сцена за изява. Тази мисия оркестърът следва по свой собствен начин – като инспирира желания и активира креативност в своите бъдещи музиканти и български таланти. Дава им път, но и самочувствие сами да намерят пътя към изкуството – да не са част от мозайка, която някой друг реди.

През годините Нов симфоничен оркестър и концертна къща „Юлия Христова представя“ са дали дебютни изяви на артисти и групи като Станимир Тодоров, Красимира Стоянова, Росен Миланов, Васил Пармаков, фюжън групата Акага, квартет „Аркадиана“, Борислав Йоцов и много други.

Програмата на концерта е повече от интригуваща - в нея са включени два струнни квартета - струнен квартет №19, К.465 (“Дисонантен”) от Волвганг Амадеус Моцарт и квартет номер 8 опус 110 от Дмитрий Шостакович.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 година по инициатива на музикалния критик Юлия Христова. Основната идея е да се работи за обучението и израстването на младите български музиканти, както и да им бъде предоставен концертен подиум за професионална изява.

Школата на Нов симфоничен оркестър запълни нишата на музикалното образование и така на практика осигури приемственост в българските оркестри и оперни театри.

По подобен начин беше „създадена“ и публиката на оркестъра. Дори кратката статистика на репертоарният афиш на оркестъра е достатъчна, за да очертае периметрите на изискан музикален вкус, мащабите на отделните исторически епохи в класическата музика. Нещо повече, богатият документален аудиоархив е белязан от изпълнения, които се считат за уникални в новата българска оркестрова практика, съвсем конкурентни на съвременната оркестрова стилистика и специални като енергиен заряд и вдъхновение.

Средата, която създаде институцията Нов симфоничен оркестър е базата, върху която се надградиха десетки модели на функциониране на един организъм от подобен тип. Оркестърът разполага с широк комуникативен спектър – от големите класически симфонични и камерни програми, през репертоара за традиционния салонен състав и образователните детски програми до по-комерсиалните поп и рок жанрове, пърформънси, нарочни майсторски класове по различни инструменти, академия по оркестрово дирижиране и фестивални програми.

В историята на оркестъра няма сцена /в смисъл на пространство/, на която неговите музиканти да не са свирили. Както в традиционния тип концертни зала, така и в художествени галерии, корпоративни пространства, резиденции на посланици, залите на големи петзвездни хотели, както и десетки концерти на открито.

Уникална е артистичната история на оркестъра. Той не само обучи стотици млади изпълнители. Административния и артистичен мениджмънт на оркестъра успя да съчетае риска от привличането на съвсем неопитните млади музиканти, солисти и диригенти с опита на майсторите в оркестровия и солистичен жанр. От тази амалгама произтекоха събития и творчески съдби, немислими без съществуването на Нов симфоничен оркестър.

Отказът да се следва конюнктурата и комерсиализацията на класическата музика носеше огромни сътресения в развитието на организацията. Но крайният резултат винаги беше печеливш и откриваше следващата перспектива.

Създаден в последното десетилетие на 20 век и утвърден в 21 век, оркестърът сякаш пренесе във времето най-стойностното от богатото наследство в класическата музика и успя да го пренесе в настоящето. Така Нов симфоничен оркестър изпълни своята мисия, но и отвори широко вратите към следващи предизвикателства и нови духовни пространства.

Концертът е с начален час 19,30.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша