БНР спря интервюто на Волгин с Митрофанова

OFFNews 16 декември 2023 в 11:22 15799 19

Снимка Посолството на Русия в България/FB

Българското национално радио спря излъчването на интервюто на Петър Волгин с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Решението е на Програмния съвет на БНР и се основава на констатации за несъответствие с редакционните стандарти.

"Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?" - коментира Петър Волгин.

Заради казуса с Митрофанова в днешното издание на предаването "Политически НЕкоректно" гостува генералният директор на БНР Милен Митев.

Всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното спазване или нарушаване, е Програмният съвет, обясни Митев по повод спряното интервю на Петър Волгин с посланика.

Интервюто бе записано предварително, а днес Програмният съвет на БНР с 15 гласа "за" и 1 "въздържал се" реши то да не се излъчва в ефир заради несъответствие с журналистическите стандарти, стана ясно по време на предаването.

Програмният съвет е най-високият консултативен орган на БНР по програмните въпроси. Той обсъжда всички нови предавания, спирания на предавания, промени в програмните схеми. В него участват всички ръководители на програми. Всяко решение може да бъде критикувано, да му бъдат намерени пробойни. Факт е, че става дума за сблъсък на мнения, коментира Милен Митев.

Митев съобщи, че получава по няколко писма на ден, в които го обвиняват, че по радиото се води руска пропаганда или че сме украинско национално радио, което по думите му "означава, че си вършим работата".

Вчера, след новината за поканата към руската посланичка, от посолството на Украйна излязоха с официална позиция. В нея се заявява, че предаване по БНР сее руска пропаганда и дезинформация. Посолството определя предаването на Волгин като "дискредитирано от години" и "подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война". За Волгин пък казват, че извършва "хибридната дейност, дезинформация и подмяна на ценности, използваки за тази цел медийната независимост и свободата на словото.

По-късно с позиция излезе и санкционирания по "Магнитски" и кандидат за председател на ДПС Делян Пеевски. Той заяви, че е недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война. ДПС приема гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България. Пеевски настоя още ЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

19

yoghurt

16.12 2023 в 20:38

Теб пък кой те кара да търсиш балансирана позиция бе, приятелю! Изглежда имаш нужда другите да са лошите, ти да си добрия.

Но така ползваш коментарите тук за физиологичните си нужди, не за диалог.

Ставаш точно на футболен запалянко.

10298

17

AntiZ

16.12 2023 в 15:56

Кефира пак го хвана логореята. Ако ти си имаш за овца, съвсем не значи, че и другите са овце! Замириса ми на вкиснато...

10298

16

AntiZ

16.12 2023 в 15:51

18 Стародубская ул.
https://maps.app.goo.gl/uTeWgq9ThHasieTn6

Не знам защо дава такива бъгове при копиране? Дано този път се изпрати като хората

11300

15

yoghurt

16.12 2023 в 15:49

Фактическо състояние на война сме.

Не упреквам решението. Ясно е, че Митрофанова така и така щеше да говори опорни точки, нямащи много общо с истината, освен субективната, държавна, путинска/комунистическа истина.

Нека само си изясним нещата - когато няма шанс за две гледни точки в обществото, никой от нас когато не го и вижда, когато няма поле за диалог, сме във фактическо състояние на война.

Защо допускаме да сме на такива крайни позиции е отделен въпрос, и за жалост нямаме думата тук - ние наистина сме овце, които консумираме подаваните ни факти за да произвеждаме (собствената си) истина.

Подаваните факти говорят, че се противопоставяме на Путин справедливо, несъмнено. Просто подлагам на критика реалността си, не искам да я приемам безкритично, нямам нужда от този душевен балсам, да бъда "прав" .

Просто апелирам да видим къде се намираме - преди 8 години например, кой би си представил да изрази подобни позиции, освен футболен запалянко?

10298

14

AntiZ

16.12 2023 в 15:47

18 Стародубская ул.
https://maps.app.goo.gl/uTeWgq9ThHasieTn6

Така изглежда град Волгоград, кръстен на нашия Волгин а преди него като Сталинград. Както се забелязва, имат и кръгово движение! :D

2073

13

Johnny B Goode

16.12 2023 в 14:58

Когато става дума за маниакални уроди като Хитлер, Путлер, Пол Пот, гледната точка е една.
Има неща за които просто няма друга гледна точка.

Каква е другата гледна точка за Освиенцим например?

905

12

Putyo

16.12 2023 в 14:55

Мекотели в БНР... някой изненадан ли е?

-1650

11

ob1

16.12 2023 в 13:42

Бате, затваряй, че дуплекс :)
Пак не ти се разбира...

Абе не ти ли е малко неудобно сам да си слагаш палчета? Доста е жалко дори и за изпаднали ватници.

400

10

демотиватор

16.12 2023 в 13:41

Защо въобще такова интервю е било планирано ?!
И дали някой ще понесе отговорност, едно за интервюто, второ защо изобщо ангажират тоз Волгин?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки