Филмаутор с картичка до НС: Само България в ЕС препредава филми без възнаграждания за автори и продуценти

Андрей Слабаков, Валери Йорданов, Милена Фучеджиева и Явор Гърдев са сред подписалите отвореното писмо срещу изменение на Закона за авторското право

OFFNews 07 септември 2023 в 13:50 2530 0

Снимка Филмаутор

Сдружението на българските филмови автори "Филмаутор" изпрати картичка и отворено писмо до депутатите с призив да се прецизира внесеният от Министерски съвет в Народното събрание законопроекта за изменение на Закона за авторското право и сродните му права.

Едно от основните възражения е, че на авторите не се заплаща допълнително за излъчване и повторение на филмите, а само еднократен хонорар.

Днес в Комисията по култура и медии предстои да се обсъди законопроектът, който е внесен още на 13 април 2023 г. Писмото е адресирано до председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков, до Комисията по култура и медии с копие до министъра на културата Кръстю Кръстев и до Мехти Меликов, директор на Дирекция авторско право и сродни права към Министерството на културата. 

Отвореното писмо е подписано от над 300 български творци, създатели на филми, сериали и други аудиовизуални продукции, която изразяват тревога и несъгласие със предложенията за промени в закона. 

Според авторите законопроектът е проява на пълно неразбиране за последствията от предложените промени за творците и доказва липсата на воля от страна на държавата за провеждане на политика в подкрепа развитието на българската култура и творческите процеси у нас.

"Филмаутор" твърди, че Министерството на културата и Дирекция "Авторско право и сродни права" не са защитили интереса на правоносителите и на практика предлага проект, който ги ощетява и засилва съществуващия дисбаланс в отношенията.

"Защо предлаганите у нас конструкции на отношенията между творци и ползватели са различни от тези в другите европейски държави, се пита в писмото. Ако се приеме внесеният проект, България ще продължи да бъде единствената страна в ЕС, в която филмите се препредават без възнаграждения за техните автори и продуценти", казват от сдружението. 

Кинотворците считат, че макар да има за цел да възприеме две европейски директиви, законопроектът всъщност пренебрегва ключови инструменти, предоставени на държавите-членки за изграждане на балансирана среда за създаване и ползване на културни продукти.

Законопроектът се подготвяше в Министерството на културата в продължение на три години, но през това време не е проведено проучване как отделните национални законодателства са възприели директивите. Авторите на аудиовизия са убедени, че в резултат предлаганите решения са напълно в разрез с практиките на останалите, вече 24 страни, приключили процеса по транспониране, посочват от "Филмаутор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика