Франция ще регулира инфлуенсърите

OFFNews 27 юли 2023 в 07:40 2035 1

Париж

Снимка Pixabay

Париж

Френският парламент прие закон за регулиране на дейностите на влиятелните лица в социалните медии в опит да ограничи промотирането на опасни продукти и тенденции, съобщава в блога си "Медийно право" проф. Нели Огнянова. Проектът на двама депутати бе подкрепен от целия политически спектър.

Във Франция инфлуенсърите са не десетки, а не стоитици или хиляди, аколо 150 хил. Някои от тях са обект на критики, че насърчават потреблението на опасни продукти или мамят.

Законът определя инфлуенсърите като "физически или юридически лица, които срещу заплащане ангажират известността си за популяризиране на стоки и услуги". Забранява им се да популяризират козметична хирургия, въздържане от лечение, медицински изделия, продукти с никотин. Ограничения има по отношение на спортните залагания и хазарта.

Инфлуенсърите са длъжни да разкриват дали изображенията в рекламата са подложени на обработка.

Наказанията за неспазване могат да достигнат до две години затвор и глоба от 300 000 евро.

Законът включва и мерки за търсене на отговорност от платформите.

Смята се, че за първи път закон в Европа урежда правното положение на инфлуенсърите и на техните агенти. Той се приема, след като министърът на икономиката предупреди, че секторът "не може да бъде Дивият запад".

Като се има предвид влиянието на Франция в глобалната модна и луксозна индустрия, е вероятно този закон да вдъхнови и други държави да последват примера, което ще доведе до по-отговорен и прозрачен маркетинг - прогнозира проф. Огнянова.

Още от 2021 г. във Франция органът за саморегулиране в рекламата Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité (ARPP) издава сертификати за отговорни инфленсъри след полагане на онлайн изпит за познаване на правилата, свързани с тяхната дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

27.07 2023 в 08:06

Всички въведоха правила за инфлуенцърите. Даже Узбекистан. Но, Задунайская губерния не е в този свят.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews