Исках да бъда пилот още от дете, казва пилот от ''Топ летци: Кралските военновъздушни сили отвътре''

Ирма Аврамова 10 април 2024 в 17:15 1332 0

Топ Летци Хари Брукс

Снимка Viasat Explore

Излъчването на документалния сериал "Топ летци: Кралските военновъздушни сили отвътре" (Top Guns: Inside the RAF, Royal Air Force) в Централна и Източна Европа стартира на 28 март по Viasat Explore. 

Продукцията се състои от 6 епизода и проследява глобалните операции на една от най-натоварените бази на Кралските военновъздушни сили, Лосимут в Морей, Североизточна Шотландия.

Хари Брукс - летец от Кралските военновъздушни сили, споделя опита и преживяванията си във въздуха в интервю пред полските медии Teleshow, Film:

"Исках да бъда пилот, откакто бях дете. В Истборн - градът, в който отраснах, се провеждат големи въздушни шоута. Спомням си как видях Ягуари, Торнадота и Хариери да прелитат през въздуха - веднага си помислих, че искам да правя точно това.

Освен това обичах да ходя на почивки, но не заради самите почивки, а заради полетите към съответната дестинация. Много се наслаждавах да летя.

Мотивацията ми да стана пилот, общо взето, е дълбоко вкоренена в детството ми".

На въпроса дали е имало филм, който го е вдъхновил да поеме по този път, Хари Брукс отговаря, че, разбира се, е гледал "Топ Гън“ (Top Gun, 1986), и то близо 100 пъти. 

Обожава лентата на Тони Скот, но си дава сметка, че истинската работа няма нищо общо с филма.

Хари Брукс споделя още, че според него "Топ летци" представя по много добър начин процеса на работа в Кралските военновъздушни служби:

"Смятам, че документалният сериал много добре улови това какво е да бъдеш на мисия.

Моментите, които съм съгласен, че не са проследени обстойно, са тези, в които не летим. От 40-часова работна седмица вероятно прекарваме 4-5 часа в летене. През останалото време обсъждаме, правим разбори, преговаряме стари тактики и научаваме нови тактики.

Освен всичко това сме и офицери. Да си пилот включва провеждане на тестове за издръжливост, медицински прегледи, зъболекарски прегледи, провеждане на онлайн обучения.

Нашият ден е запълнен както със стремеж към подобрение на нашата работа, така и със задължения по административната й страна."

На въпроса дали е свикнал с това камерите постоянно да са насочени към него, пилотът споделя, че първоначално е било много странно преживяване, но след прекараните 6 месеца с екипа по заснемането на "Топ летци: Кралските военновъздушни сили отвътре" е настъпил момент, в който е спрял да забелязва камерите. Коментира, че именно това привикване със сигурност е допринесло за по-голямата естественост на кадрите и продукцията изобщо.

Хари Брукс разказва, че всички от екипа са винаги нащрек и винаги подготвени да реагират на спешно повикване - това е ключова част от професията им.

За най-красивата страна на това да летиш, пилотът казва:

"Можеш да се озовеш където и да било в небето, когато поискаш. Ако летиш по време на залез и се появи красив облак, можеш да направиш цяла обиколка около него. Нищо не те спира да го направиш. Веднъж летях над Големия каньон. Самата възможност да погледнеш през прозореца и да видиш такава прекрасна гледка е невероятна."

Повече от вълнуващата истории не само на Хари Брукс, но и на останалите летци от Кралските военновъздушни сили, можете да проследите четвъртък от 22:00 часа по Viasat Explore.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки