Кой е Тъкър Карлсън, който интервюира Путин

OFFNews 09 февруари 2024 в 13:39 2974 5

Тъкър Карлсън

Снимка Getty Images

Тъкър Карлсън

Американският журналист Тъкър Карлсън стана първият западен журналист, който интервюира руския президент Владимир Путин след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Кой е Карлсън?

Някога един от най-високорейтинговите водещи в новините на американските телевизии, а сега - аутсайдер в бранша, обобщава Би Би Си.

Краят на кариерата му във "Фокс нюз" идва през април миналата година, около 20:00 ч. в една петъчна вечер. Във вечерното си предаване той беше пусна редица материали, всички с характерната му дясна насоченост. Карлсън порица плановете на президента Джо Байдън за справяне с расовите предразсъдъци в жилищното настаняване, нападна сина на Байдън, Хънтър, и се подигра с често използвана абревиатура за гейове, лесбийки и транссексуални хора. В края на речта си той завърши весело, като каза: "Ще се върнем в понеделник. Междувременно си прекарайте най-добрия уикенд с тези, които обичате, и ще се видим тогава."

Но Карлсън така и не се връща на екран.

В следващия понеделник контролираната от Рупърт Мърдок телевизия "Фокс нюз" (Fox News) обяви, че телевизията и нейният най-популярен водещ са се договорили да се "разделят". Tucker Carlson Tonight спря да съществува.

В продължение на шест години едночасовото предаване в праймтайма владееше консервативния ефир, като всяка вечер привличаше около три милиона зрители, припомня Би Би Си. За самия Карлсън, който сега е на 54 години, предаването бележи върха на една кариера, градена десетилетия наред.

През 2010 г., заедно с бившия си съквартирант от университета Нийл Пател, журналистът основава консервативния новинарски уебсайт The Daily Caller, разглеждан като алтернатива на уебсайтове с ляв уклон като Huffington Post. Сайтът обещава да наблегне на оригиналните репортажи, а не на коментарните текстове, но е критикуван за публикуването на недоказани твърдения срещу политици от Демократическата партия и за популяризирането на расистки и сексистки стереотипи.

През 2020 г. Карлсон прекъсна връзките си със сайта.

Докато увеличаваше влиянието си онлайн, Карлсон навлиза и в телевизионния ефир. В началото на века работи като коментатор за CNN, а след това се присъединява към MSNBC, за да води нощно предаване. Там Карлсон изостря консервативните си позиции, като става все по-критичен към имигрантите, понякога нарича имиграцията "нашествие", и се превръща в изразител на "нативисткото" крило на Републиканската партия.

След като през 2009 г. се премества във Fox, Карлсън се подвизава в по-нискотейтингови продукции, включително през 2013 г. като ко-водещ на сутрешното предаване през уикенда, където веднъж заспива в ефир.

През 2016 г. той вече е готов за праймтайма и стартира "Tucker Carlson Tonight" само няколко дни след избирането на Доналд Тръмп за президент. Дебютният епизод привлича близо четири милиона зрители. Но водещият получи още по-голям шанс през следващата година, когато Fox News уволни Бил О'Райли, най-популярния си водещ по това време.

Така се открива място за следващата звезда на телевизията и Карлсън грабва шанса.

Когато Тръмп е в Белия дом, журналистът се възползва от вълната на популистко възмущение, която подхрани политическата победа на републиканците. Популярността му нарасна, а предаването му често определяше дневния ред на консерваторите, а оттам и на Републиканската партия.

Така Карлсон си навлече гнева на проверителите на факти и активистите, които го обвиниха, че прокарва расистки и националистически тези, включително т.нар. конспиративна теория за "великата подмяна", според която заговорническа групировка се опитва да промени демографската структура на западните държави.

В един от епизодите той се застъпва за нахлуване на САЩ в Канада. В друг нарича метричната система "игото на тиранията".

На няколко пъти той използва мястото си във Fox, за да защитава руския президент Путин.

Неговите противоречиви изказвания не останаха незабелязани от "Фокс", където няколко големи компании изтеглиха рекламите си в знак на протест. Но в по-голямата част от времето телевизията го оставя на самотек.

През април миналата година работата на Карлсън във "Фокс" внезапно приключи.

Телевизията не посочи официална причина за раздялата, но тя се случи само няколко дни след като "Фокс нюз" плати извънредно споразумение на стойност 787 млн. долара на Dominion Voting Systems за неверни твърдения за избори. Искът разкри, наред с други неща, че Карлсън се е подигравал на твърденията на Тръмп за изборни измами в лични съобщения, докато публично ги е подкрепял в ефир.

След няколко седмици тишина Карлсън обяви, че ще започне ново предаване в социалната медийна платформа X, бившият Twitter.

"Фактите бяха умишлено премълчавани заедно с пропорцията и перспективата. Вие сте манипулирани", каза той тогава.

През декември същата година се появи платена стрийминг услуга - Tucker Carlson Network, която журналистът определи като свободна от корпоративно влияние.

Съдържанието и гостите му стават все по-крайни.

През юли той публикува 2,5-часово интервю с Андрю Тейт, британско-американски инфлуенсър, обвинен в Румъния в изнасилване, трафик на хора и създаване на организирана престъпна група за сексуална експлоатация на жени.

Той също така публикува изненадващ чат край огъня в навечерието на Коледа с изпадналия в немилост актьор Кевин Спейси, който се превъплъти в ролята на главния герой от "Къща от карти", измисления президент Франк Ъндърууд.

В голяма степен Карлсон не успя да възстанови популярността и вниманието, на които се радваше във "Фокс". Появата на интервюто с Путин обещава да му донесе ползи и вероятно да даде възможност на звездата му да изгрее отново, заключава Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

4I4ATA

10.02 2024 в 08:38

обикновена руска ма*тия, нещо средно между карбовски и оня тъпак цанов

924

4

Diogen

09.02 2024 в 19:19

Винаги съм смятал Тъкър за ред нек сред журналситите от Фокс Нюз. Никога не съм гледал шоуто му, защото не мога да понасям глупавите му лекции. Липсва му интелигентност и познание. Интервюто му с Путлер е самоцелна история, която окончателно доказва, че Тъкър не е журналист, а е тъп лаик.

12407

3

Bad Horse

09.02 2024 в 16:19

Тръмпистите от Фокс? Тръмпистите от Фокс! Хаааа-ха-ха-хаа...

Пак ви свирят като цигулки с това интервю. Нищо няма да се промени от него, само се нажежават емоции и се събират кликове. Кьор фишек. Nothingburger. Нула ефект.

След седмица ще минат на новото 3-дневно чудо. Я крал Джордж ще влезе за нова операция, я някоя певица ще излезе в секс видео, я Мъск ще пусне шОкиРаЩ туит. Шок! Топ новина! Тъкър интервюирал Путин! И к'во?

Нула медийна грамотност имате. Размахват ви червени парцали и мучите като бикове на арената.

345

2

Джендо Джедев

09.02 2024 в 15:39

Обикновен полезен идиот. Смятай за какво става въпрос щом даже и тръмпистите от Фокс са го изритали!

870

1

Constanza

09.02 2024 в 13:51

Кратък отговор на горния въпрос. Плазмодий. Това е Такъв Карлсон.
 
X

Да помогнем на украинските деца!