Кореспондентът на БНР в Москва официално върна акредитацията си

OFFNews 07 ноември 2023 в 13:59 1591 2

Ангел Григоров

Снимка БНТ, екранна снимка

Ангел Григоров

Кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров официално върна днес акредитационните си документи в руското външно министерство, съобщава Българското национално радио. Той е посъветван в двуседмичен срок да напусне страната.

На 3 ноември стана ясно, че Кремъл гони кореспондента Ангел Григоров в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак. Тогава БНР реагира, като каза, че Григоров стриктно е спазвал международните стандарти.

Гацак напусна България на 1 ноември, след като Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) издаде заповед, с която му бяха наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“. Мотивът на решението на ДАНС бе, че Гацак е извършвал дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България.

Тогава Русия реагира, като  говорителката на външното министерство Мария Захарова каза, че "българското правителство е получило ясни "ценни указания" от САЩ няколко дни преди да отнеме акредитацията на журналиста".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

09.11 2023 в 15:21

Щом 6 години не е разгневил руските власти, значи е бил просто предавател на руската гледна точка, демек е леел в ефира на БНР пропаганда.

2500

1

Козон

07.11 2023 в 23:48

А казал ли им е ПНХ, както се полага?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки