41: разказ от Здравка Евтимова

Здравка Евтимова 02 септември 2023 в 08:33 7917 0

Здравка Евтимова

Снимка БГНЕС

Здравка Евтимова

Над психологическото равновесие на Райна отдавна бе надвиснала угрозата от експлозия, но тя не се страхуваше нито от угрози, нито от експлозии.

Беше разработила стратегия и я изпълняваше.

Никой от трите й деца не проявяваше признаци, че има намерение да се задоми. Упорството им я дразнеше.

Но те не познаваха майка си!

Заведе цялото семейство в родното си Старо село.

- Боядисваш този фургон вече пет месеца – Райна насочи тежкия залп на недоволството си към Калин, нейния съпруг развейпрах, който бе виновен за липсата на отношение у децата им към семеен уют. Калин беше личност с цветуща ограниченост, за жалост – Фургонът още не е боядисан. Защо?– попита тя, сочейки примитивната структура - преди години зелена, сега с неопределен цвят. - Отново ли си….

- …болен, уморен или компресорът ти е счупен? – довърши репликата Неда, великолепната дъщеря на семейството, цвете, излъчващо аромат на глезотия.

- Досадни сте – обобщи Калин и обърна мощния си гръб срещу близките си, от които му беше дошло до тука. - Никой не може да ме накара да работя нещо, което ненавиждам – заяви смело той, но очевидно бе надценил храбростта си, защото Райна попита:

- Така ли?

Синовете на фамилията, два АйТи гения, си смигнаха, а разлагащата се от капризи Неда, млада преводачка, се изсмя.

- Няма да има вечеря – обяви ледено Райна.

Отговорът беше мощно „Ура!“. Райна бе прочута като отвратителна готвачка. Гозбите гниеха в тенджерите и дори котаракът любимец Стивън Кинг отказваше да ги помирише.

Райна можеше да избухне, което не пропусна да стори.

- Задомете се и ми се махнете от главата! – закопня тя.

- Аз също искам да се задомя – изяви желание съпругът. Райна не се разфуча както обикновено. Вместо това изхвърча до фургона и след секунди се появи с два черни найлонови чувала.

- Събирай си дрешките и се задомявай – на което развяващият праха индивид обеща, че ще помисли по въпросa. Тия найлонови чували бяха представяни често на вниманието му и той отдавна размисляше, без да достигне окончателно решение.

- Окопай дръвчетата! – обърна се Райна към големия син Йоан. – Не се подпирай на мотиката. Започвай да боядисваш – жената спусна указания към развяващия праха съпруг. – А ти първо оплеви ягодите, после подреди фургона. Ще проверя – скръцна тя към преводачката княгиня Неда. Малкият син, който беше любимец на Райна (но по-добре да не си любимец на експлозивна смес), получи разпореждане както следва:

- Васко, донеси ми кафе и ела да ти възложа задача. Ти, Калине, започвай да боядисваш! – големият мъж, който сигурно би изградил блестяща кариера на бикоборец, отново излезе с номера, че е болен, уморен и компресорът не работи. Не му се получи и горкият пое унило към фургона.

- Йоане! – подвикна Райна. - Мотика не се държи така.

- Ако застана под някое дърво, то ще изсъхне! – измърмори големият АйТи.

- Я повтори – помоли Райна, в следствие на което АйТи-то стисна селскостопанския инструмент и светкавично окопа две хилави дръвчета, плод на безумната аграрна активност на майка му.

Райна се обърна се към втория си син, любимеца и постанови:

- Васко, грабвай търнокопа и започвай да подготвяш дупки за новите овошки, които ашладисах напролет.

- Тя не е добре! – гръмна хор от четири гласа със солист якия бикоборец. – Побъркана жена.

Въпреки умората, болката и неработещия компресор, квартетът недоволни певци се раздвижи в изпълнение на поставените задачи. Бикоборецът се зае да пръска фургона със зелена боя. Двете АйТи-та копаеха и около тях действително се вдигаше пушек. Уви, никаква осезаема дейност не се забелязваше откъм обхваната от летаргия преводачка.

- Ало, разлагащата се от мързел! – викна Райна. – На тебе говоря, Неда! - Дъщерята обърна гръб на майка си, но това не я спаси. – Височество, грабвай парцала. Във фургона да е светнало.

Отваряме скоба – Неда беше красива. Постоянно плуваше в сияние от превземки и прищевки. Появата й по улицата предизвикваше свлачище от пламтящи погледи, звънът на телефона й през минута-две нервираше цялото семейство.

- Парцала! – уточни Райна

- Гласът ти скърца като вагон на БДЖ - констатира щерката.

- И да измиеш прозорците на фургона – добави делово Райна. Княгиня Неда се затътри с възможно най-мудни стъпки към местоназначението. Тялото й ваеше такива чупки в кръста, че въпреки гнева си, Райна се възхити – „Хубаво момиче съм родила!“.

- Ей, внимавай с фиданките ми – обърна се жената към малкия си син. Висок, строен, с рижа брада. - Не си се обръснал! – скара се тя, но вътрешно си рече – „Хубаво момче съм отгледала. Браво на мене!“

- А ти, Йоане, къде блееш? – Райна посвети вниманието си на големия син. Беше умен, горкият, но тук колкото си по-умен, толкоз по-дълбоко потъваш. – Не се мотай. Копай.

Синовете й отдавна бяха на възраст и трябваше да се задомят, но дремеха. Йоан беше висок, тъмен, само той бе взел боята й. Виж какво лице, само интелект в него! Страхотно момче съм възпитала, рече си Райна и се усмихна дълбоко в себе си- Не трябваше да усетят какви се въртят из малките й сиви клетки (както казва Агата Кристи), защото щяха да клекнат да почиват.

- Калине, напръскай фургона два пъти. Не сядай на земята, а работи.

- Уморих се… – понечи да я окъпе с водопад оплаквания бикоборецът, но Райна знаеше този негов номер и предотврати по-нататъшните му изблици.

- Знам, че си уморен, болен и компресорът не работи, но искам фургона боядисан с два слоя днес!

Тя седна под ореха, който бе насадил дядото на развейпраха Калин, изпи кафето си и отиде да провери първо как се справя интелигентният Йоан, после рижият Васко и безподобната Неда.

- Зная, че сте изтощени, мотиката е крива, търнокопът не се вдига и парцалът е скъсан, но искам работата свършена докрай до довечера! Не ме карайте да наблюдавам мързеливци, че ми се вдига кръвното. Да се бяхте задомили поне.

Следобедът е баща на нощта. Залезът полека завива дърветата с топъл мрак. Толкова е хубав краят на лятото.

Я стига! Аз не съм поетеса. Райна имаше стратегически план да изпълнява, затова остави залеза на мира.

- Окопа ли всичките ми дървета, Йоане? - обърна се Райна към големия син, толкова умен, горкият, а за умно у нас място няма.

- Окопах – отвърна голямото АйТи, плувнало в пот.

Виж какви мускули разви момчето, самопоощри се Райна. Браво на мене. - Следващата неделя пак ще имам нужда от помощта ти, Йоане. Трябва да ми изкопаеш една дупка за варница. Имам визия.

- Аман от твоите визии! - въздъхна дискретно (виж ми окото!) развяващият праха неин мъж. Райна му напомни, че мълчанието е “само в твоя полза, Калине“.

- Ти, Васко – придърпа на килимчето рижия си син тя. Него, като любимец, товареше най-здраво, защото се водеше от принципа –„Бог прави гърба на мъжа според товара, който съответният мъж може да носи“. Васко беше широкоплещест и як. – Ти изкопа ли достатъчно дупки за моите ашладисани фиданки?

- Да, мамо – отговори рижият. И неговото лице лъщеше, подгизнало в пот. Райна си рече – „Аз съм страхотен фитнес инструктор. Виж ги тия двамата. Херкулес може да се засрами от тях!“

– А ти, Недо, изчисти ли фургона?

- Не – отвърна обхванатата от летаргия - хайде да си го кажем на български „грозен мързел“ - щерка на Райна.

- Ще чистиш, докато грейнe от чистота!

- Няма! – направи опит за метеж княгинята, но метеж не се получи. Райна просто изрече „Така ли?“ и хубавицата стисна повторно парцала.

Калин реши да изпревари събитията, което някога даваше добри резултати.

- Боядисах! – обяви той, без да го питат и Райна, противно на навика си да намира кусур във всичко, огледа фургона, не установи никакъв дефект и си рече наум „Виж какъв мъж съм създала. Работи като изкуствен интелект. Браво на мене!“ Вярно, този изкуствен интелект беше малко тъпичък, но това бе нейният шанс да го ограмоти.

- Яденето не е готово – обяви тя. – На баща ви се сърдете. Купил е нискокачествени продукти, макар че профука един чувал с пари. И само да е опитал да ми се оправдава с инфлацията! Нищо не разбира този човек.

- Ако разбирах, тебе ли щях да взема? – на свой ред направи опит за метеж бикоборецът.

- И ти ли се захващаш с брожение? – поинтересува се Райна и го погледна. Човекът веднага отрече, че се захваща, напротив, много е миролюбив даже.

Яденето на Райна беше твърде меко казано за боклука. Месото в супата се отличаваше с твърдостта на асфалт, оризът се беше разкашкал, лукът стоеше на цели глави, морковите стърчаха като шпаги.

- Харесва ли ви? – попита Райна.

Четири гласа й отвърнаха, че е божествено.

- Затова сте здрави като камъни – заключи тя. - Моята блестяща кухня прави чудеса.

Най-после следобедът, този нежен баща на нощта, повика дъщеря си. Тихо и с обич мракът реши да си дойде на мястото, за да загърне окопаните дръвчета, боядисания фургон и оплевените ягоди.

- Мамо, няма мога да пристигна на село следващата неделя – започна плахо интелигентният Йоан, най-голямата й гордост.

- Така ли? – изстреля ледения си залп Райна, но отговорът който получи, я накара да изпита особено чувство.

- Мамо, няма да дойда, защото… защото… ще помоля Яница – ти още не я познаваш …. да се омъжи за мене. Може и да не я харесаш…. Сигурно няма... Защото тя … е…

Това беше ново двайсет, но ново или старо, планът на Райна започваше да дава плод. Поне с Йоан. Неслучайно той беше най-интелигентното й дете.

- И аз няма да дойда на село, мамо - на това място гласът на рижия й любимец Васко безславно се прекърши. - Аз…. Аз смятам да се преместя при приятелката си Мария…. Тя може да не ти допадне… и двамата сме… ще ходим насам - нататък по света….

Още едно двайсет – ликуваше Райна. И този глупчо се задомява. Най-после.

- А ти – обърна се майката към нейно превъзходителство Неда, младата преводачка. – Няма ли да се изнесеш при някого? – Райна довърши мисълта в собствената си глава – „Ако аз бях хубава като тебе, да съм се изнесла хиляда пъти.“

- Не, мамо. Кристиян ще дойде в неделя у нас на гости.

Райна понечи да се хване за главата, защото гостите, опитали от нейната сияйна кухня, избягваха да я срещат поне месец след събитието. Но Райна е умна! – направи си поредния комплимент жената.

- Прекрасно – обърна се тя към дъщеря си, хубавицата. Неда се сви. След думата „прекрасно“ обикновено следваше поредната безумна идея на майка й. И наистина: – Ще вземем Кристиян с нас на село. Имам ябълки, които трябва да бъдат подрязани. Кажи на младежа да си купи и да донесе нова овощарска ножица.

Калин, съпругът на Райна, който би изградил блестяща кариера на бикоборец, се хвана за главата.

- Боже, помогни – изстена той.

- И защо да ти помага? – осведоми се Райна с леден тон. Мъжът й я погледна и изрече:

- 41.

- Какво 41?

- Женени сме от 41 години. От 41 години не се разбирам със жена си! - въздъхна горкият човек.

- И няма да се разбираш с нея още 41 години – заяви твърдо Райна. – Кухнята ми е здравословна. Няма шанс да умреш по-рано.

Добре, че се стъмни - помисли си с благодарност бикоборецът. Иначе щеше да ме накара да изям цялата й супа. Дано хубавата ми дъщеря Неда се омъжи за свестен индивид като мен.

- Има още храна – досети се Райна.

Ох.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика