Депутатите ограничиха паралелния износ на лекарства

Нели Чолашка 23 октомври 2013 в 10:45 2510 1

Лекарства
Лекарства

Депутатите приеха промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина след повече от час дебати и остри реплики между депутати от ГЕРБ и БСП на тема кой е виновен за скъпите лекарства в България.

Промяната предвижда при всеки конкретен случай на износ търговците да уведомяват Изпълнителната агенцията по лекарства (ИАЛ).

Причината е, че лекарства, които са внесени в България, могат да бъдат купени от търговци на едро и изнесени в други страни от ЕС, което е т. нар. "паралелен износ" и това води понякога до недостиг на животоспасяващи медикаменти у нас.

Обикновено по тази схема се изнасят лекарства за държави, в които цените са далеч по-високи от нашите  и това изкушава някои търговци на едро да изкупуват лекарства и от аптеки, което е забранено.

Председателката на здравната комисия Нигяр Джафер от ДПС докладва, че 7% от пазара на лекарства у нас или 85 млн. лв. са паралелен износ

Последният здравен министър в кабинета "Борисов" - Десислава Атанасова, обяви, че ГЕРБ ще се въздържат, защото това е промяна на парче и дори няма становище на Министерството на здравеопазването. По думите ú експертите от ИАЛ са против предложеното ограничение.

Тя се похвали, че при управлението на ГЕРБ са намалени цените на лекарствата чрез референцията на цените със 17 държави (сравняваме цените и взимаме най-ниската) и затова сега се налага ограничаване на износа. 

Емил Райнов от БСП, бивш шеф на здравната каса, обяви от трибуната, че именно по времето на ГЕРБ е започнал паралелния износ, а още през 2007 г. е въведен референтния принцип на определяне на цената на лекарствата.

Колежката ме Мая Манолова беше по крайна и обяви, че хора като Десислава Атанасова трябва да мълчат по темата лекарства и да се срамуват.  При управлението на ГЕРБ лекарствата поскъпнаха с 300%, аргументира се тя.

Атанасова не успя да обори това твърдение само атакува с тезата, че последните шест месеца те не са на власт и призова да не си измиват ръцете с ГЕРБ.

Дарин Димитров от ГЕРБ контрира с аргумента, че 85 млн. лв. или малко над 5% от пазара на лекарства не могат да са отговорни за недостига на лекарства. Той предупреди, че с промените в закона се въвежда свърхрегулация и някои фармацевтични фирми може да се оттеглят от пазара и именно това да доведе до недостиг на медикаменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!