Кмете, Варна няма да заспи, докато на власт си ти! Интервю с мотора на бунта във Варна


02 март 2013 в 09:31 | 6957 |13
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив

В навечерието на Националния празник 3 март напрежението във Варна ескалира. Протестите в морската столица продължават вече трета седмица. Високите сметки за ток бяха само искрата, която разпали огъня на бунта. Всяка вечер разгневените граждани излизат по улиците на Варна с едно основно искане - оставката на кмета Кирил Йорданов. В понеделник обаче той отказа да напусне поста си с аргумента, че 70 000 души са му гласували доверие на миналите местни избори. В отговор варненци се заканиха, че поне 70 000 души ще се съберат пред общината в неделя, за да принудят кмета да подаде оставка.

За актуална информация около случващото се в морската столица OFFNews разговаря с Петя Хараланова - член на Инициативния комитет на протестиращите във Варна, наричана "мотор на бунтовете" в града.

 

Как ще коментирате решението на кмета Кирил Йорданов от понеделник да не подава оставка, за да не предаде доверието на 70-те хиляди избиратели, които са гласували за него на предишните избори?

Аз бях една от тези, които поиска оставката му. С няколко момчета и момичета лично от наше име подадохме декларация, в която поискахме оставката му. Половин час по-късно стана ясно, че той няма да си подаде оставката. Но ние продължаваме да я искаме и ще я искаме докрай, защото не сме доволни от управата на град Варна.

Имате ли конкретни критики към кмета Йорданов? Това вече е четвъртият му мандат. 

Да. Тези, зад които застава, те са ясни на цяла Варна – ТИМ. Всеки вече вика и го знае, по този въпрос има и плакати. Не сме доволни не за друго, а защото от 20 години караме по същия начин. Не видяхме нищо кой знае какво да е направил за града, освен този спортен комплекс, в който децата вдигаха плакати.

Да разбирам ли, че Вие не сте доволна и от трите мандата? Спомням си, че след първия мандат на кмета Йорданов имаше и хора, които го одобряват. 

Аз и тогава бях недоволна.

Виждате ли конкретна алтернатива на Кирил Йорданов? Име или организация, която може да издигне кандидатура?

Аз виждам нещата със съвсем различни фигури, със съвсем различни имена. Със сигурност няма да е Иван Петров.

Как ще коментирате решението на кмета да излезе в отпуск, два дни след като каза, че няма да подаде оставка.

Това бе най-правилното решение, което може да направи за момента, според него самия. А според мен това е абдикация от отговорност.

Смятате ли, че ТИМ настояват Кирил Йорданов да остане на поста си, а той лично иска да се оттегли? 

Да, има и такива слухове, но аз не съм запозната отблизо с тези неща. От хора, които наблюдават кметската работа, обаче знам, че, от една страна, той е притиснат от Бойко Борисов, чийто представител е, а от друга страна – от БСП и ТИМ. Според мен игрите там са големи и не смея даже да ги коментирам, защото не съм добре запозната.

Имаха ли политически характер протестите във Варна? 

Не, в началото нямаше никакъв политически характер, освен това, че искахме Бойко Борисов и правителството му да си погледнат малко повече нещата в ревизионен план. Да ревизира всички договори, да намерят виновниците за това положение, най-вече за ЕРП-тата, и те да поемат съдебна отговорност.

На практика не сте поставяли искания за оставка? 

Да, в крайна сметка Бойко Борисов и правителството подадоха оставка.

Как ще коментирате неговото решение? 

Това също е абдикация и бягане от отговорност, бягане от решения.

Имате ли наблюдения дали и как се промениха протестите, протестиращите и исканията им след оставката на правителството? 

Няма как да не се променят, тъй като вече идват други въпроси за системата като цяло. Трябва да се променят съдебната система, икономическата система и това да доведе до по-добро бъдеще на България.

Оставката на кабинета успокои ли варненци? 

Не, това дори повече ги притесни.

Варна не се надига лесно на протест, а в момента там кипят най-големите вълнения? На какво се дължи това? 

Хората са разочаровани от сметките си за ток. Хората са разочаровани вече 23 години от управляващите в България. Това вече е в национален план. Това недоволство не е от днес, токът беше просто капката, която развилня морето.

Какъв е профилът на протестиращите във Варна? Видях млади хора, видях и провокатори. 

Като цяло профилът на варненци е за победата. Знаете, че през седмицата хората ходят на работата. Не могат да загърбят тези задължения, защото иначе няма как да си плащат сметките и нямат какво да ядат. Затова в събота и неделя има повече хора в столицата на България – Варна, защото трябва да ви кажа, че за протестите Варна е столица. Варненци се събудиха, станаха малко по-смели в исканията си към ТИМ-аджии, към управата на града и Президентството.

Вие вероятно имате информация, истина ли е, че последните думи на момчето, което се запали – Пламен, са били срещу кмета и ТИМ?

Да, така беше. Ние бяхме рамо до рамо предната вечер, преди да се запали сутринта. Той каза, че не само управата е в основата на проблемите на Варна, но и ТИМ.

Той ли беше първият, който назова проблема с истинското му име? 

Да, той беше един от първите. Преди него бе един местен журналист, не помня как точно се казваше.

Смятате ли, че на 3 март ще успеят да се съберат 70 000 души? 

Доколкото следя нагласите край мен и във Facebook, мисля, че ще се съберат повече от 70 000 души. Може би дори 100 000 души. Имаме подкрепа не само от лекари, военни, таксиметрови шофьори и пр.

Смятате ли, че това ще е достатъчно за кмета, за да подаде оставка?

Мисля, че не, но ние ще продължаваме.

Ако протестът на 3 март не доведе до удовлетворяване на исканията ви, няма да се откажете? Протестът има лозунг: "Варна няма да заспи, докато на власт си ти". Ще го спазите ли?

Няма да се отказваме, варненци сме силни и ще продължаваме да сме силни. Силата ни е в това, че сме обединени. Ако се надяват варненци да заспят, няма да е скоро. Обсъждаме дори да опънем палатки пред Общината, ако е необходимо. Ще преследваме целите си докрай.

Препоръчани материали
анабел 03.03 2013 в 07:46 13
+ 0
- 0
Така е. Но... Всеки дълъг път започва с една малка крачка. И варненци я направиха!
Браво на варненци!
Anubis 02.03 2013 в 23:47 12
+ 0
- 0
Протестите действителмо изправиха хората духом,амбицираха се ,застанаха с вдигнати глави пред палачите си, заради които са там на улицата и скандират "мафия''',мафия" , доло",вън и т.н.Аз много бих искал да повярвам ,че нещото (промяната ) се случва ,но наблюдавайки разцеплението ,на протестиращи ,провокатори и шепа лумпели ,които не могат да разберат ,колко подло бяха изиграни но не и за първи път ,от престъпно-политическия елит ,който ще се обзаведе с" нов граждански лозунг"поведен от новите и млади харизматични лица " и ще застане зад една велика кауза ,която да осъди поне един политик(на кукуво лято) ,да изкара на бял свят действителноста в бг ,за която всеки знае и никой не иска да говори ...Утопия е дами и господа протестиращи ,недоволни и оскърбени ,онеправдани и унижавани ...че това ще се случи толкова скоро и тези скорошни избори ще решат всичките ви искания....Утопия е да се мисли ,че дори ще бъде някакво голямо начало...На нас не ни трябват избори ,а военен арбитражен съд ,който да съди отговорните лица със задна дата 1989 година ,който да изземе всичките им политически инструменти ,да бъдат подложени на пълна лустрация и под наблюдение и контрол и запор !!
НЕЗАБРАВКА 02.03 2013 в 22:13 11
+ 0
- 0
Е как така е в отпуска-как от подземният гараж със затъмнени стъкла влезе в общината в четвъртък и петък и се срещна с бивши военни които му предлагат алтернатива временно да си поеме въздух като отстрани някой фигури и други назначи .И как се е срещнал с хора от протестиращите дори им е наредил и кръгла маса .По думите на всички които задкулисно играят бил ПРЕБЛЕДНЯЛ И ТРЕПЕРИЛ дали е така или от големите присвоявания се чуди къде да се скрие с ЯНКО СТАНЕВ който уж не е ковчежник а е наредил новият бюджет и подскача за кмета за 27 милиона евро които трябвало да дръпнат от ЕВРОСЪЮЗА .Има много доказателства тъмни сделки продадени територии от морската а ТИМ си търсят друг кмет покровител.
Незабравко 02.03 2013 в 20:17 10
+ 0
- 0
"От хора, които наблюдават кметската работа, обаче знам, че, от една страна, той е притиснат от Бойко Борисов, чийто представител е, а от друга страна – от БСП и ТИМ."
Да разбирам ли, че "кой не скача е червен"?
валери 02.03 2013 в 19:41 9
+ 0
- 0
кирчо в понеделник ще подаде оставка уж заради протеста и тим ще могат да си наместят по вътрешен човек от него. Ще се получи " от трън та на глог" .
Stanka Tust 02.03 2013 в 16:15 8
+ 0
- 0
Варненци, вие сте България! Такъв кмет не ни е хужен!
Елица Мартинова 02.03 2013 в 15:08 7
+ 0
- 0
"Авторката" не използва чужди мисли, а логото на протеста във Варна, както е посочено и в дописката.
VARNA 02.03 2013 в 14:54 6
+ 0
- 0
Авторката не можа ли да измислиш друго заглавие а реши да използваш чужди мисли ????
lameo 02.03 2013 в 10:46 5
+ 0
- 0
Има нещо символично в силата и мащаба на варненските протести, защото те са умален модел, - макар и провинциален, - на цялото политическо и олигархическо задкулисие и недосегаемост от закона, случващи се в Бг от 24 години. Ако в София се преплитат множество интереси от всякакъв политически цвят, във Варна връзките между политиката, местната власт и престъпността са видни като на длан. Идеята на протестите е да вменят на политиците, че без истинско държавничество и програма, съсипват собствения си народ и рушат общия ни свят. Дано младото поколение се окаже достатъчно мъдро и силно, за да не позволи превръщането на България в индиански резерват за българи.
Петър Николов 02.03 2013 в 10:18 4
+ 0
- 0
Варна е единственият град в България, където хората знаят какво искат и точно защото ЗНАЯТ - затова ще го постигнат!