Найденов скри продажбите на гори по времето на ГЕРБ (обновена)

Милен Енчев 17 януари 2013 в 15:04 4291 11

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Справката за продадените от 2003 г. досега гори, която вчера земеделският министър Мирослав Найденов предостави на парламентарната комисия на Яне Янев, е непълна, показа проверка на OFFNews. В списъка продадени гори са включени сделките, сключени при предишното управление, но само малка част от сключените по времето на Найденов. От нея отсъства дори скандалната продажба на дюните в Несебър, която беше поводът да бъде поискана.

От земеделското министерство признаха, че справката е непълна и повечето от продажбите, осъществени при сегашния министър - 43 на брой, според Найденов, не са в нея. От ведомството дадоха странното обяснение, че Янев просто не я е поискал - справката, искана от шефа на парламентарната комисия била само за приключените сделки до 2009 г. Това обаче не обяснява защо всичките 126 приключили процедури за изключване на земя от горския фонд до края на 2012 г. са налични в списъка. 

"Това не е вярно - поисках всички сделки, приключени до края на 2012 г. В началото на другата седмица ще поискам допълнителните сделки, министърът ще има седмица да ни ги предаде", коментира Янев. От министерството гарнираха лъжата с още по-странното изявление, че сделките с държавните терени касаят редица частни фирми и трябва да бъде искано съгласието им за оповестяването на продажбите. Очевидно тази "търговска тайна" не е валидна по отношение на сделките, сключени от тройната коалиция. За да е пълен абсурдът, все пак посочиха, че повечето от сделките са за строителство на държавна и общинска инфраструктура.

Всъщност, OFFNews разполага с по-детайлна справка за продажбите на горски парцели при настоящото управление от парламентарната комисия, оглавявана от Янев. Тя е получена от неправителствени организации по закона за достъп до обществена информация през юли миналата година и в нея са отбелязани общо 31 сделки за продажба, сключени между август 2009 г., когато ГЕРБ пое властта и август 2012 г. За сравнение, в списъка, предоставен на парламента има само 8.

Сравнението между двата документа показва, че и екоорганизациите съвсем не са получили данните за всички сделки. Половината от продажбите в списъка на Янев (4 на брой) например не са отразени в предоставените им данни.

По-интересните продажби в справката на парламента

Много от сделките са "довършени" от сегашното ръководство на министерството, както обяви преди дни Найденов. При тях заповедите за продажба са издадени от предишното му управление, а договорите са сключени при настоящото.

- През август 2011 г. министерството продава на фирма "Фиш порт" 30.4 дка в бургаското с. Крайморие за рибна ферма срещу около 1.64 милиона лева или по около 83 лева квадратния метър. През януари 2012 г. продава 17.7 дка в друго бургаско село, Твърдица, за 334 хил. лева или по 27.6 лева за квадрат. Купувач е фирма "Атлантик", а целта - строителство на ваканционно селище. Двете фирми са с общ собственик - Ивайло Русинов.

- През октомври 2009 г. министерството е продало на фирма "Фар 04" ООД около 6 дка. в Шабла за 241 хил. лева. Земята край морето е била оценена на 41.29 ст. квадратният метър

- През ноември 2010 г. е продало на фирма "Крим 2002" 9 дка. в Несебър за около 389 хил. лева или по 60 лева за квадрат.

- През октомври 2010 г. фирма "Алеко" ЕООД е купила малкко над 39 дка. в община Ардино за строителство на малки хидроцентрали. Цената е 102 хиляи лева или 3.42 лева за квадратен метър. Това е най-ниската цена за всички сделки, предоставени на парламента. "Алеко" ЕООД е на Алеко Келешев. Бизнесменът е бивш съсобственик във дружеството "Хидроенергетика Родопи", което сега се притежава от "Венчър Екуити Холдинг" на банкера Светослав Божилов.

- През октомври 2011 г. 6.7 дка. в Разлог си е купил Асен Шехов, бивш член на ръководствата а "Булгартабак" и "Благоевград - БТ". Цената е 96 хил. лв. или 18.3 лева за квадратен метър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!