Как е възможно това в Германия?

Инес Пол, DW
02 септември 2019 в 19:29 | 6390 |2

С нападението срещу Полша на 1 септември 1939 година германците започват Втората световна война, довела до смъртта и осакатяването на милиони, до изнасилвания и прокуждания. Следите от разрушителната стихия на нацистите светът носи и до днес.

Точно 80 години по-късно една партия в Германия постига двуцифрен резултат на избори, главно с помощта на националистически идеи и предимно расистка пропаганда. В провинциите Саксония и Бранденбург "Алтернатива за Германия" (АзГ) постигна най-високите си досега резултати, печелени от нея на провинциални избори. От малка и незначителна партия тя успя само за няколко години да се превърне във втора политическа сила и в двете източногермански провинции. И никак не е успокоителен фактът, че десните популисти в крайна сметка не спечелиха изборите в Саксония, каквито прогнози имаше.

Защо се стигна до този успех на десните популисти?

Какво ни казва всичко това за Германия? И как подобна партия може да похвали с такъв успех в една страна, която е стабилна политически, и чиято икономика се развива много успешно? От какво ли тогава ще трябва да се опасяваме, ако ситуацията се промени и Германия попадне във водовъртежа на една световна рецесия? Колко надеждни ще се окажат тогава защитните механизми, и колко силно ще е все още убеждението, че партия с предимно расистки възгледи никога повече не бива да поема управлението на страната?

Губещи на тези избори се оказаха двете утвърдени партии: християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха най-слабите си резултати в тези две провинции от обединението на Германия досега. Тази тенденция сочи, че дори и в стабилната иначе Германия, съставянето на коалиционни правителства ще става все по-трудно. И че масовите партии в Германия, които доскоро покриваха и политическата периферия с нейните крайнодесни и крайнолеви сили, вече нямат такава притегателна сила.

В самата Германия явно се води истинска битка - за това каква да е страната в бъдеще, какъв да е курсът ѝ в миграционната политика, а и по икономическите и социалнополитически въпроси; колко силна да е националната държава и колко - Европа.

Историята показва, че хората чак по-късно осъзнават и оценяват истинското значение на даден исторически момент и неговите последици за бъдещето. Затова можем само да спекулираме какво ли ще пише един ден в учебниците по история на Германия за датата 1 септември 2019 година.

Послание към политиците

Без никакво съмнение изборният успех ще окрили АзГ - тази партия очевидно е силна и няма лесно да изчезне от политическия ландшафт на страната. А другите партии ще трябва да намерят правилния начин за общуване с нея. Фатално ще е обаче, ако те посрещнат изборния ѝ успех с високомерие и арогантност. Тези изборни резултати показват на управляващите политици по твърде брутален начин, че нещата са тръгнали на лошо, и че трябва по-добре да се вглеждат и вслушват, за да разберат какво тласка избирателите в ръцете на популистите.

Историческата отговорност на Германия изисква от нея да остане вярна на определени принципи, които не подлежат на предоговаряне. Към тях спадат например свободата на вероизповеданията и правото на убежище за хора в беда. А това означава, че тези основни принципи при никакви обстоятелства не бива да бъдат жертвани - колкото и трудно да е съставянето на едно коалиционно правителство.

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 22188

02.09 2019 в 22:53 2
+ 0
- 0
Да, и аз се чудя и тъпея как аджеба ...
Не разбирам за кого е написана тая глупост. Аффторката може да е идиотка - има право по закон. Ма да се опитва да прави публиката на идиоти ...
Бегай, Инеске, бегай да се чудиш другаде. Ние тука още сме нормални повечето.
4t5y6u7iu6y5t

Рейтинг : -2200

02.09 2019 в 20:28 1
+ 11
- 1
Хмммм хмммм че каква пък може да е причината германците да им писва от "стандартните" партии и да търсят истинска алтернатива? Абе да не би да е потресаващата либерастия и комунистическа пропаганда на уроди като Меркел и близачите на дъртата й пОтка като DW? Не може да бъде, сигурно е нещо друго - няма как да са шибаняците, които наводниха Европа с подчовеци и мълчат като изгонени курви когато арабски чернилки им изнасилват децата на мегдана под шапката на "неизвестен германски гражданин от етиопски произход". Няма как, нали бе либерасти? Почва ли да ви се привижда острието, на което ще ви набият? Твърде късно - черният списък с либерасти е очертан и виновните за изродската политика и лизачите им най-вероятно ще си понесат последствията. Защото уроди като DW и либерастите са с нищо по-добри от долнопробни фашаги.