Британският парламент одобри законопроекта за Брекзит

OFFNews 09 януари 2020 в 21:05 1667 0

Снимка АА

Камарата на общините във Великобритания прие на трето четене законопроекта, който ще изведе страната от ЕС на 31 януари.

В подкрепа на това гласуваха 330 депутати, против бяха 231, предаде Асошиейтед прес. Така правителството получава време до края на 2020 г. да постигне сделка с ЕС по условията на Брекзита.

Предстои законопроектът да бъде обсъден в Камарата на лордовете, което трябва да започне през следващата седмица. Ако обаче горната камара внесе поправки в документа, той ще бъде върнат за обсъждане и ново гласуване в Камарата на общините.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но датата бе отлагана няколко пъти и сега страната ще излезе от състава му в края на този месец. Правителството няма съмнения, че този път Брекзит ще се осъществи в срок, след като парламентарните избори през декември консерваторите получиха значително мнозинство.

За да се избегнат тежките икономически последици за двете страни, Лондон и Брюксел ще трябва за по-малко от година да сключат нова търговска сделка, тъй като премиерът Борис Джонсън няма намерение да се съгласи преходният период, който изтича на 31 януари, да бъде продължен.

По-рано главният преговарящ от ЕС Мишел Барние и други представители на съюза твърдяха, че да се приключат преговорите в толкова кратки срокове ще бъде крайно сложно и все пак може да се наложи продължение на преходния период, независимо от категоричната позиция на британското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови