Любо Пенев: За първи път клубовете виждат алтернатива

OFFNews 11 декември 2017 в 14:05 3847 1

Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев отговори на въпросите на „Тема Спорт” във връзка с предстоящия конгрес. Пред колегата Виктор Гецов Ел Голеадор говори откровено за мотивите си да поиска да седне на стола на Борислав Михайлов, който ръководи централата трети мандат.

- Г-н Пенев, какво ви накара да се кандидатирате за президент на БФС?

- Желанието ми е да започне кардинална промяна в българския футбол. Това, разбира се, го знаят и говорят всички, но по-важното е, че аз знам как и мога да го направя. Все пак, когато дълго време си част от големи европейски структури, видял си качеството на управление, можеш голяма част само да прилагаш. При последния ми престой в чужбина проведох няколко срещи с познати, работещи в испанската федерация. Там обсъдихме някои работещи модели, които са напълно приложими в нашите условия. Просто трябва

правилната структура, с
правилните хора, по
правилната стратегия

Когато управлението е разпределено добре по вертикалата и хоризонталата и всеки работи по конкретни задачи, нещата ще се случват. Разбира се, и под постоянен контрол. Ще има сериозни промени, това е сигурно, но и друго е сигурно, че всеки един ще бъде изслушан и на хората ще им се създадат условия за спокойна и качествена работа. Не може да оставиш хората с години да се мъчат и преди конгрес да се сещаш за тях с някоя и друга стара топка например. Условията за работа ще са приоритет. По-важното е, че за първи път има предпоставки за нормални избори, т.е. има реален кандидат в мое лице.

Положението след
12 години управление
е катастрофално

Изпуснати 4 световни и 3 европейски първенства. По принцип българите се славят като футболна нация. Първо преглъщахме загубите, страдахме и живеехме с надеждата за следващия път. След това спряхме да се интересуваме, а вече напълно отричаме българския футбол. Напоследък все повече се чува „аз български футбол не гледам“. Бих искал да попитам господата, управляващи футбола в България, както и тези на високите етажи в страната - Как е възможно да се допуска всичко това? Има ли нужда да казвам, че към този спорт има интерес над 80 процента от населението. Трябва да има промяна, трябва да направим всичко възможно да напълним стадионите, трябва да участваме на международната сцена. През голяма част от футболната ми кариера съм бил в чужбина. Знаете ли какво удоволствие е да се играе пред пълни стадиони? Така беше и тук, но преди много години. Хората вече не вярват на играта, не вярват, че има коректно съревнование. Няма как да излъжеш обществото да плаща за нещо, което не е честно. Продуктът няма качество. С просто око се вижда, че всичко е схема. Основната задача е да успокоим феновете. Да им вдъхнем доверие, че има съревнование. Лека-полека да започнем да ги връщаме по стадионите.

Кои са най-важните неща, които ще опитате да промените в кратки срокове?
- Със сигурност ще се започне с пълен и подробен анализ на състоянието на клубовете във всички гарнитури и на техните ресурси. Ще се направи пълна панорама на цялата инфраструктура и тогава ще стартират промените. Гледаме, четем и слушаме за построени стадиони на безлюдни места. Това е пародия. Това означава, че между предприемачите и спортните хора няма диалог. Все пак те вече са факт и тези ресурси, доколкото е възможно, трябва да се ползват. Сигурен съм, че кметовете ще са много доволни. През тези години трябваше да се работи в тясна връзка с държавата, с общините. Да се изгради обща политика. Не да се ходи при общините само за пари, а да се изгради взаимоизгоден модел, както е в развитите държави. Изпуснати са огромни възможности и средства. Имаше толкова много европроекти за развитие на спорта. И там нещата са опорочени. Хаотично усвоени средства за ненужни стадиони, а там, където трябват – няма. Тези дни проведох среща с представители на Европейската комисия. По проект „СПОРТ 2018 – Eвропейски спортни събития с нестопанска цел, които НЕ са свързани с Европейската седмица на спорта през 2018 г.” и „СПОРТ 2018 – Eвропейски спортни събития с нестопанска цел, свързани с Европейската седмица на спорта през 2018 г.“, до месец април има проекти за над 1 милиард и 400 милиона евро. Просто трябва работа, работа и пак работа.
Изключително важна тема е детско-юношеският футбол. И там

темата е дълга
и болезнена

Знаем за искани пари от родителите, за да играе детето им, за плащания при освобождаването им от клубове. Всичко това е само в ущърб на футбола. Имам конкретни планове. Това е бъдещето, това е основата във футбола. Оттук се тръгва. На нашите деца, които могат и искат да играят, трябва да им създадем условия. Ще работим съвместно с държавата. Та това са децата на България. Ще спрем с таксите. Ще провеждаме мащабни детски турнири. Ще създаваме условия за съревнование, за да се открояват най-добрите. И така лека-полека ще тръгнат нещата.
След това отиваме при националния отбор. Основата при него са силните професионални клубове. Не трябва да се допуска грандовете на България да изпадат в тежки ситуации. Ще кажете, че това е от собствениците, но аз няма да се съглася. Ако БФС и държавните органи са си гледали съвестно работата, днес щяхме да имаме поне 10 силни клуба. Тогава е лесно. Сега обаче не е така. Ето защо ще работя много упорито за подобряване на ситуацията в клубния ни футбол. Има много какво да се желае. Детско-юношеските школи трябва да функционират много добре. Оттам да излизат добри български футболисти.
Известен футболен собственик каза наскоро, че вие и Наско Сираков нямате управленски и мениджърски опит. Как ще му отговорите?

- Няма да отговарям на никакви провокации. Този господин е част от настоящото управление, което е пълен провал за българския футбол. Лично той пренебрегва българските футболисти. Ето защо

аз съм му
неудобен

Защото правилото за наши момчета ще важи. На колко чужденци ще имат право ще разберете, когато му дойде времето. Как да изграждаме национален отбор, след като нямаме българи в съставите? В едно да е сигурен – от футбол, ред и дисциплина разбирам повече, а за управлението да е спокоен, ще работят всеотдайни професионалисти.

Знаете ли, че преди последния конгрес Борислав Михайлов заяви, че това ще бъде последният му мандат? И в този контекст - очаквате ли той да се кандидатира, или смятате, че негов приближен ще бъде номиниран за ваш конкурент?

- Всъщност Боби

още не се е
кандидатирал

Аз все си мисля, че той самият не иска. Все пак той беше добър футболист и като вижда докъде е стигнал футболът ни, би трябвало с достойнство да спази казаното от него и да остави промяната да се случи. Той не е лош, но там други го карат да остане. По-важен е въпросът защо. Дали същите тези хора нямат личен интерес статуквото да се запази. Покрай тях всъщност има много интересни казуси. Те нали не са забравили, че сме в България и тук всичко се знае. Позволиха си даже да лъжат по медиите. Що се отнася до друг кандидат - да очаквам, ако не е той, да извадят някой от статуквото. За тях е много важно то да се запази. Нека обаче да си дадем сметка, че има една по-висша цел и това е България.
Как ще се справите с клубовете фантоми, които могат да предопределят резултатите от конгреса?
- Имаме уверението, че веднага след изпълкома, който трябва да е тези дни, ще има точен списък с клубовете - членове на БФС, с право на глас. С всеки един ще се свържем поотделно и ще поискаме среща. Картината ще е ясна. Чували сме легенди по темата. След конгреса ще ви отговоря по-точно. Но със сигурност ще направим пълна проверка на действащите клубове. Да не захващам темата за пълната безотчетност. Това е или безхаберие, или анархия, или измама. Но в никакъв случай не е редно в такава организация с толкова важна обществено значима роля да се отнасяш толкова арогантно.

- Каква е ползата от Марк Бата за българското съдийство на фона на фрапантните грешки, които гледаме във всеки кръг?
- За този човек

чувам много
странни неща

При условие че съдийството играе голяма роля за качеството на футбола, мисля, че този експеримент е неудачен и трябва да се прекрати незабавно. Идва за по 2-3 дни в месеца и получава десетки хиляди евро заплата плюс всички други разходи. Това, разбира се, нямаше да има значение, ако се вдигаше качеството на съдийството. Да, но не е така. Съдиите могат да ви разкажат легенди за неговите обучения, а и защо да ви разказват, то се вижда. Така доникъде няма да се стигне. Ако днес ти подарят точка, утре ще ти вземат 2. Всеки отбор е страдал по някакъв начин. Не трябва, когато привържениците на даден клуб напускат стадионите, в тях да остава привкусът за измами. Това убива футбола. Имам конкретна програма за съдийството, така че хем да се подобри качеството му, хем съдиите да са спокойни и горди от работата си. А не да бъдат подлагани на всякакви нападки и хуления. Още повече това са представители на БФС. Всичко, което се говори и пише срещу тях, е срещу централата. Това е недопустимо.
И все пак сигурно някой има полза от Марк Бата, за да го държи толкова време срещу доста солидно възнаграждение?
- Вие го казвате, а всеки мислещ човек ще се съгласи с вас. Според мен този човек е параван за някой и няма място в българския футбол в тази си роля.
Ако спечелите конгреса, ще разчитате ли на футболни собственици в изпълкома или ще предприемете кардинална промяна и в тази насока?
- Именно там се крият голяма част от проблемите. Най-нормалното, а и важно е във футбола да има хора с пари. Това е една игра с огромен потенциал за бизнес. Убеден съм, че собствениците на клубове ще са много по-доволни, ако футболът върви в правилната посока. Всеки отбор в елитната група може да има достатъчно привърженици. Наистина ЦСКА и Левски ще си останат националните клубове, но да се затриват клубове с традиции или да ходят на стадионите по

50, 100 човека
това вече е провал

Когато се определят точните правила, клубовете започнат да произвеждат добри футболисти и добър футбол, ще има трансфери, ще има пълни стадиони, ще има телевизионен рейтинг, ще се продават артикули и футболният бизнес ще бъде рентабилен. Сега какво, всичко е схема. Бюджетът на УЕФА е над 2,5 милиарда за разпределение. Към България заради Лудогорец идвали 3,6 милиона. Това е тъжно. Трябваше да имаме няколко клуба и да дойдат няколко пъти повече средства към България. Това ще е успех. Важно е всеки голям град да си има силни футболни клубове, този спорт да се развива, както е навсякъде. Да създават добри играчи, да правят сериозни трансфери, да участват на международни турнири. Това е целта. Така всички ще бъдат доволни.
Ще има президенти на клубове, на които няма да им харесат на сто процента моите правила като например броя на чужденците. Но мен ме интересува ресурсът към националните отбори, както и развитието на нашите, българските момчета. Другото относно пълните стадиони. Отново заради лични интереси има футболни срещи, които се играят през седмицата в ранни часове или пък уикенда, но късно. В единия случай не може да се отиде на стадиона, защото сме на работа, а в другия не може да си заведат децата. Не може така. Всеки продукт се прави в интерес и в полза на потребителите.
Що се отнася до собствениците на клубове и управлението им в БФС, бих споделил, че тяхното мнение е от значение за футбола ни и винаги ще има диалог. Каква точно ще е структурата на управление ще кажа на по-късен етап.
Вероятно сте наясно кои ще са хората, които ще са срещу вас и ще активират всичките си ресурси, за да ви омаскарят?
- Слушах едно интервю с Лечков и не можах да повярвам на ушите си. Може би сега е моментът да кажа пред цяла България, че наистина има дело за заплати, но те са на стойност 70 000 лв. Нямам притеснения относно факта, че съдя БФС във връзка с моето освобождаване като селекционер на националния отбор. Не е налице конфликт на интереси, защото казусът се решава от съда и ако спечеля президентския пост, аз ще спазвам решенията на съда. А относно същия господин и неговия капацитет на управление - последното, което разбрахме, е, че са запорирани сметките на Община Сливен за 4,5 милиона лв. поради неправилно възложени обществени поръчки през 2008 година. Другото е, че получава от БФС за хотела си в Сливен стотици хиляди на година за детски турнири и съдийски мероприятия. Това е конфликт на интереси, Лечков, не моите неизплатени заплати. А що се отнася до репликата му, че ще има комисия за оценка на кандидатурите: Не мога да не бъда допуснат до конгреса, защото кандидатурата ми ще бъде внесена по предвидения ред от ЗЮЛНЦ и устава на футболния съюз. Това с комисията

ми звучи като
конкурс за красота

Този човек е толкова „доказан“ пред обществото, че не мисля да се занимавам повече с него.
Другият говорител Венци Стефанов обяснява, чe cтapaтa cиcтeмa щe пpoдължи дa paбoти – как точно? През всичките години става все по-зле. Човек или го може, или не го може. Не съм съгласен, че 12 години не са могли, а сега вече ще могат. А за моите управленски качества да не мисли. Аз съм екипен играч с доказан нюх към целта. Да бъде сигурен, че ще сформирам силен екип. Нека оценка да ми дават хора, които са постигнали нещо с честен труд и имат познания по материята футбол. Защото за същите пари, за които говори, мога да му кажа следното: залогът, който банката взе, е двоен и е заплатен с честно заработени пари, и то докато цяла Испания скандираше „Любо Пенев“. Той може само да си помечтае. Но ако имаше и малко ценности относно родина, никога нямаше да си позволи да говори. Тук ще оставя обществото да реши дали да им обръща повече внимание. Защото моят поглед е различен. В деня, в който заговориха тези неща, във ФБ страницата „Гласувам за България“ пуснаха анкета. Господа, резултатът е много красноречив какво искат хората.
Не ви ли притеснява, че вече доста елитни клубове обявиха подкрепата си към статуквото – Левски, Славия, Локо Пд.?
- Не мисля, че е така. Напротив. За някои от гореспоменатите има други индикации. Времето ще покаже. Все пак предстои конгрес. Там ще имаме възможност за представяне и защити на кандидатурите. Нека да си вземат решенията по съвест, а не по схема.
Назовете поне една личност, на която ще разчитате в управлението, ако ви изберат?
- Вижте, аз ще разчитам на много хора. Това е сериозна структура. В едно бъдете сигурни, компромиси няма да правя. За всеки пост ще има конкуренция и който се представи най-добре, ще има шанса да е част от екипа. Ще бъда отворен за разговори, идеи и сътрудничество с всички, които обичат българския футбол, обичат България и са доказани професионалисти. Като цяло структурата на управление ще е по-различна. За всеки пост ще има определени изисквания, на които кандидатите ще трябва да отговарят. Ще има нови длъжности, адаптирани към нуждите на времето. Ще има такива, които ще се обединят с цел оптимизация на ресурсите, било финансови и/или човешки и т.н.
Знам, че ви интересуват имена като Балъков, Бербатов, Стенли и много други. Това са прекрасни футболисти, достойно защитавали своите отбори, постигнали много в големи футболни държави. Разбира се, че

с такива хора винаги
има какво да обсъдиш

и да направиш за българския футбол.
Кога България ще има стадион, който да отговаря на стандартите за провеждане на мачове от най-високо ниво?
- Абсолютно сте прав. Това е една от целите ми, за която ще работя от самото начало. Предвид сериозната инвестиция ще трябва да се разработи бизнесплан и да се потърсят инвеститори. Имам нещо в главата, но нека да не се разгръщам сега.
Испански модел на управление ли възнамерявате да наложите в българския футбол?
- Част от нещата могат да се приложат. Има и много други прекрасно работещи европейски модели, които биха намерили място в нашата действителност. Всичко това ще става постепенно, което ще повлияе много добре на качеството на футбола, особено в детско-юношеските гарнитури.
С мен и екипа ми се свързаха много хора. Ситуацията е изпусната. Носят ни документи, жалби, сигнали по всякакви въпроси. Навсякъде цари хаос. Личи си, че липсва управление. Не е лошо съответните органи да се самосезират по някои въпроси, защото ми се струва, че има сериозни финансови злоупотреби. Радвам се, че все още има ентусиасти, които въпреки трудностите продължават да се мъчат в името на любимата игра.
Тpябвa дa се paзбepe, чe cтapият модел на управление вeчe е yмрял. За първи път клубовете виждат алтернатива. Споделят, че преди това ги е била обзела пълна апатия. Мислели са, че така ще е, докато всичко се закрие.
Πpocтo тpябвa дa ce cъздaдe нoвa cиcтeмa нa управление, на развитие, на пpeдcтaвитeлcтвo. Скоро след това всички ще усетят ползите и ще се гордеят с българския футбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

1

reKontra

11.12 2017 в 20:14

"правилната структура, с
правилните хора, по
правилната стратегия" Трябва да се добави и "правилното джудже подпиращо те отзад."
Джуджи успешно открадна един отбор,що да не открадне и БФС? :) Като има политически чадър... що не:)
 
X

Да помогнем на украинските деца!