БАН въстана срещу откъсването на НИМХ: "скъса" споразумението с държавата и я заплаши с Конституционния съд

Александра Маркарян 31 октомври 2018 в 11:58 3761 1

Проф. Евелина Славчева

Снимка БГНЕС

Проф. Евелина Славчева

Българската академия на науките възрази остро срещу начина, по който Националният институт по метеорология и хидрология се извежда от структурата ѝ чрез проектобюджета за 2019 година. Ръководството ѝ днес обяви изтеглянето си от споразумението с министъра на образованието, а текстовете - за противоконституционни.

Текстовете обезсмислят споразумението, те са противоконституционни и незаконни - нарушават се автономията и Законът за БАН, заяви председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски на нарочна пресконференция в БАН днес.

Шокирани сме. Доверието, изградено с много усилия, е разрушено. Ние спазваме нашите договорености, те - не, коментира председателят на Общото събрание проф. дхн Евелина Славчева.

Двамата вчера са изпратили протестно писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, с което го информират, че БАН се оттегля от споразумението и го призовават за отпадане на спорните текстове. 

А те гласят, че на 1 януари 2019 г. НИМХ се преобразува в юридическо лице към Министерството на образованието и науката и че излиза от БАН с цялото си имущество, архив, всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми.

Имуществото се оказа и ябълката на раздора. Биха могли да отчуждят имущество, но не и чрез закона за държавния бюджет. Отнема се имущество от БАН, а това е противоконституционно, възмути се акад. Ревалски и допълни, че в него имало "жилища, земя и т.н.".

Непосредствено след публикуването на проектозакона министър Вълчев го коментира в частта му за НИМХ пред OFFNews с думите, че така написани, текстовете гарантират правоприемственост.

"По наше мнение това е единственият начин, който гарантира, че няма да прекъсне хидро-метеорологичното обслужване на държавата и че от 1 януари НИМХ ще продължат да работят безпроблемно", каза той.

НИМХ излиза от структурата на БАН с досегашния си бюджет плюс 10% за заложеното увеличение на бюджетните заплати, с което общият бюджет на БАН е с 4 млн. лева по-малко. От Академията не възразяват срещу това, но искат отмяна на текстовете, които извеждат НИМХ с цялото му имущество.

В противен случай "има Конституционен съд", заплаши проф. Славчева.

Предисторията

Синоптиците поискаха НИМХ да излезе от БАН през август в писмо до премиера Бойко Борисов. Те обясниха, че не са получили и стотинка от отпуснатите от правителството т. г. допълнителни 15 млн. лева за БАН, че не могат да платят дори сметките си за ток и комуникации и че има риск да спрат работа, като прекратят издаването на прогнозите за времето за страната и не предупреждават за предстоящи опасни явления. (Днес от БАН опровергаха твърдението, че в НИМХ са имали недостиг на средства.)

Общото събрание на БАН разпределя държавните пари за Академията между институтите. То решава на кои да даде повече и на кои - по-малко, съгласно принципи, приети от него по предложение на Управителния съвет на БАН. Именно срещу принципите на разпределяне, след чието прилагане НИМХ получава "стотинки", негодуват метеоролозите.

В писмото си до Борисов от август метеоролозите написаха, че Общото събрание и Управителният съвет на БАН са "колективни органи за ръководство, които имат всички права, но не носят никаква отговорност за действията си", които доказали, че "БАН няма управленски капацитет да ръководи и поддържа национално отговорни дейности като тази, изпълнявана от НИМХ".

След писмото бе организирана спешно среща при премиера Борисов с участието на министър Вълчев. Борисов даде срок на двете страни да се споразумеят, което не се случи. Започнаха протести, а в това време ръководството на БАН прекрати мандата на шефа на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Ръководството на БАН предложи изпълняващ длъжността да стане чл. кор. дн Костадин Ганев.

В крайна сметка бе договорено НИМХ да излезе от БАН. Правителството взе решение за това, а БАН се съгласи и страните сключиха споразумение. Споразумение, което днес от Академията "скъсаха".

Реакцията на министъра на образованието Красимир Вълчев след пресконференцията в БАН вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12362

1

Хуан

31.10 2018 в 15:22

Малии, тия от БАН са ебаси тъпанарите. Виждам тук се вихри академичен диспут как да бъдат правени по-добри метеорологични прогнози и изследвания. Привеждат се и научни аргументи като "жилища, земя и т.н". А пък и тая леля не разбрах лично ли ще сезира Конституционния съд, щот по спомени от Конституцията лелки от БАН, па били и председатели на ОС, нямат това правомощие.
 
X

Да помогнем на украинските деца!