Първите 1 млрд.кубика газ по Турски поток са вече факт

OFFNews
27 януари 2020 в 20:02 | 1838 |1

Руският газов холдинг Газпром съобщи, че е доставил първия 1 млрд. кубически метра газ по тръбата на Турски поток.
Около 54% от този обем са доставени на турския газов пазар, около 46% - на турско-българската граница, е посочено в съобщението, цитирано от ТАСС.

Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари 2020 г. На 8 януари президентите на Русия и Турция тържествено откриха Турски поток, там бе и премиерът Бойко Борисов.

Капацитетът на дългия 930 километра газопровод е 31,5 млрд.кубика годишно. Първата линия с мощност 15,75 млрд.куб.метра за година е предназначена за потребителите в Турция, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Газопроводът минава по дъното на Черно море от територията на русия до брега на Турция. По-нататък следва сухопътна транзитна линия до границите на съседните държави, откъдето сега газ се транспортира в Гърция, България, Северна Македония. След завършване на строителството на цялата инфраструктура газът ще тръгне и за Сърбия и Унгария.

САЩ обаче са против изграждането на втората тръба на Турски поток, предназначена за доставките в Югоизточна Европа през България. Това заяви по БНР заместникът на държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл, припомня ТАСС. Според него Москва използва енергоизточниците като политически инструмент, с който се опитва да раздели Европа.

Тиксо

Рейтинг : -2000

27.01 2020 в 21:23 1
+ 3
- 0

Краварите са наредили на тиквоча да саботира и този проект.
Сега удобно излезе скандала с руските "шпиони".