Танева призна за небрежност при борбата с чумата, пламна и Монтана

OFFNews 25 юли 2019 в 15:21 6734 1

Ново огнище на африканска чума по свинете е регистрирано в Монтана, обяви министърът на земеделието Десислава Танева. До момента обаче във областта все още не е обявено бедствено положение.

Извънредни мерки обаче са в сила в областите Плевен, Русе и Разград.

Към днешна дата огнищата на зараза при домашната свиня са 19, а при дивата - 20.

Стопаните, чиито свине не са регистрирани по европейския регламент, няма да бъдат компенсирани, заради чумата, но правителството ще мисли как да ги подкрепи, не като пряко обезщетение, добави министър Танева.

"Сектор "свиневъдство", задоволяващ почти половината от местното потребление, е под огромна заплаха. Трябва спешно да спрем разпространението на африканската чумата по свинете и да спасим сектора", каза Танева.

Днес тя откри първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г.

Танева призова кризата да не се политизира:

"Всяко използване на ситуацията за политически цели е държавно, безотговорно в най-голяма степен. Става въпрос, че един конкурентноспособен сектор, какъвто е индустриалното свиневъдство, което задоволява близо 50% от местното потребление на свинско месо, е поставено на риск“.

Министър Танева определи като основателни критиките на еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис по отношение на предприетите мерки за справянето с разпространението на заразата:

"Знам неговите забележки и очевидно е, че имат основания. Аз не мога да ги коментирам, освен в момента ситуацията, в която сме, да направя това, което наистина е максимално възможно, за да се овладее кризата. Небрежност, вероятно има предвид, че е проявена в хода на превенцията преди заболяването".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

25.07 2019 в 16:03

Назначават некомпетентни хора калинки да слушкат. Избиха козите, избиха свинете, животновъдството се затри, замите се изкупиха на безценица от подставени лица, селото се премести в града, селянията се развива и в парламента и в медиите. Управляват ни хора родом от села. Модерна София градят селяни с ниска култура.

Нищо против нямам селяните разбира се. Но е добре да правим разлики между селянин и селтак от село. Днес нашият ГЕРБ е простият селтак дошъл с воля да си продаде дирника за да замаскира комплексите си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!