Желязков след срещата си с Таяни: Има три сценария за пакет 'Макрон'

Транспортният министър очаква повече яснота в диапазона 21-31 януари.

OFFNews 14 януари 2019 в 19:50 2579 0

Има три сценария за развитието на пакет "Мобилност 1", но единственият правилен път е внасянето му да бъде отложено до след европейските избори. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков след срещата си с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. 

Бъдещето на пакета за мобилност, известен още като пакет "Макрон", е неясно след като миналата седмица два от трите доклада по него бяха отхвърлени при обсъждането му в комисията по транспорта в Европейския парламент. Единната позиция на българските евродепутати е, че внасянето му трябва да бъде отложено за след изборите за Европейски парламент. За това настояха пред Таяни и президентът Радев и премиерът Борисов.

След срещата си с Таяни министър Желязков заяви, че има три сценария за развитието на пакета: внасянето за гласуване само на единствения доклад, който беше приет; внасянето на целия пакет "Мобилност 1" от политическа група, независимо от неприетите досиета в комисията по транспорт; отлагането му за след европейските избори. 

По първия вариант министър Желязков заяви, че законодателната инициатива по принцип е неделима и не би трябвало докладът да може да влезе в пленарна зала сам. Дори да бъде гласуван обаче, Желязков очаква голяма част от предложенията, включени в него, да не бъдат реализирани по време на диалозите, защото така би имало противоречие между общия подход на Съвета и приетото в транспортна комисия.

Докладът например изисква превозното средство да се връща в страната на произход на 4 седмици, но това решение е в противоречие с постигания компромис на последния Съвет на Европейския съюз, когато беше взето решение в страната, в която е регистрирана фирмата, да се връща само водачът, но не и тирът.

Росен Желязков оцени втория възможен сценарий като голям риск за самия Европейски парламент. Според него внасянето и налагането на пакета със силата на мнозинството на последното заседание на ЕП на 31-ви януари, когато ще могат да се разглеждат такива доклади, би било лош сигнал, който ще увеличи евроскептицизма в Европа и засили националистическите настроения на континента. Неприемането му обаче също не би било в интерес на ЕС, допълни той. 

"Представете си само да влезе целият пакет в парламента и както миналата година не бъде приет - какво ще е усещането за работата на ЕП? Две години да се занимава със законодателни решения, които разделят Европа, и в крайна сметка да не може да ги приеме", заяви Желязков.

В резултат на това транспортният министър разчита на реализирането на третия вариант. "Ние считаме, че има само един верен и правилен път за България - това е отлагането до следващия парламент с други доклади", заяви той. 

Желязков допълни, че всички тези съображения са били обяснени на Таяни и очаква, че той ще ги обсъди с лидерите на политическите семейства в ЕП още днес. Таяни ще го направи в качеството си на председател на Конференцията на председателите, която включва ръководителите на политическите семейства в Европейския парламент (по подобие на председателския съвет на НС) и се събира всеки четвъртък. 

Казусът би могъл да бъде разрешен и от координаторите на всички парламентарни групи в ЕП. На последната си среща те не успяха да постигнат съгласие по тези три сценария след заседанието на комисията по транспорт и решиха да замразят въпроса. Следващото им събрание предстои на 21 януари, така че Желязков очаква да получим повече яснота в диапазона 21-31 януари. 

На самия него тази вечер му предстои среща с лидера на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Удо Булман, до когото днес стана ясно, че писмо е изпратила и лидерката на "БСП за България" Корнелия Нинова. Желязков изрази задоволство от задружната позиция на политици и евродепутати от различни политически групи и благодари на Сергей Станишев за работата му по организирането на срещата. 

Според министър Желязков няма да се наложи да прибягваме до румънското председателство на Европейския съвет за помощ. "Румънското председателство ще се активира, ако пакетът мине през парламента. Това означава, че ще има триалози - разговори между Съвета, комисията и парламента. Моето очакване е да не се стига до там", заяви той. Желязков обаче не изключи възможността за бъдещи протестни действия, ако не бъде взето правилното решение.

"Аз съм длъжен да бъда оптимист и нямам право да бъда песимист", завърши министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!