ЦИК най-накрая призна за нарушение с билбордовете на "Атака"

OFFNews 16 май 2014 в 10:45 2144 6

Снимка Протестна мрежа

Билбордовете на "Атака".

ЦИК промени рязко позицията си за билбордовете на "Атака", срещу които преди десет дни сигнал подаде Протестна мрежа.

Става въпрос за рекламните табла със залепен „номер 20“ - номерът на „Атака“ в бюлетината за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Според подадения сигнал билбордовете нарушават правилата за предизборна агитация, тъй като не съдържат задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

Първото решение на ЦИК от 7 май гласеше, че нарушение няма. То беше взето с гласовете на членовете в комисията от квотите на "Атака", ДПС и БСП. ЦИК въобще не си направи труда да провери дали има нарушение.

Протестна мрежа обаче обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК и вчера съдът се произнесе в полза на неправителствената организация.

Това принуди ЦИК за преосмисли позицията си и вчера вечерта тя излезе с решение, което гласи: "Установява нарушение на забраната за недопускане в търговска реклама да се правят политически внушения от ПП „Атака" чрез рекламата на телевизия „Алфа".

Постановява премахване на рекламите (билбордове, стени на сгради и др.) на телевизия „Алфа", съдържащи стилизирания образ на Волен Сидеров, надпис АТАКА и номер 20, независимо дали съдържат и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Междувременно от "Атака" осъзнаха, че ще се стигне до подобно решение и започнаха да подменят билбордовете си с такива с лепенка  „Купуването и продаването на гласове е престъпление". Сега обче ще трябва и тях да свалят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!