142 години от рождението на Яворов: Честванията в Чирпан започват с премиера на новооткритите стихове на поета

Три премиери, конференция, изложба и два конкурса са включени в програмата

OFFNews 13 януари 2020 в 08:00 2965 0

Снимка Chirpan.bg/Архив

На тази дата преди 142 години е роден Пейо Яворов. Януарските Яворови дни се откриват за 52-и път в родния град на поета Чирпан. Три премиери, научна конференция на тема "Яворов и Златорог", изложба и два конкурса са сред включените в програмата събития.

В 17 часа зам.-председателят на фондация „Яворов“ Георги Зъбчев ще запали огъня на Яворов, който ще бъде пренесен от шест талантливи чирпански деца до едноименния парк, в който се издига паметникът на поета.

Час по-късно започва тържествената Яворова вечер във Военен клуб Чирпан и премиерата на книгата „Непознатият Яворов“ на доц. д-р на историческите науки Милкана Бошнакова. В книгата е включен новооткритият архив на поета - 4 писма, 4 разписки, 3 стихотворения и 9 требвания. "Непознатият Яворов" разказва за този момент от живота на Яворов, когато той за втори път отива да се бори за освобождението на Македония. Всички документи са ясно датирани - октомври 1912 г.

Най-ценното в книгата са вероятно последните писани от Яворов стихотворения, с изключителна литературна стойност, представляващи своеобразна равносметка на живота му:

И паднах сякаш поразен от гръм -
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън -
звънът на бойната тръба и на войната...

И тук ще стана бучка пръст,
но пак ще съм в теб, Родино!
Дори и да не турят кръст,
ти, майко, пак ще помниш мойто име!

Мирела Иванова, Виолета Христова, Ана Цанкова, Костадин Филипов и македонският поет Михайло Свидерски ще участват в поетичното четене.

Общо 230 ученици от цялата страна участват в тазгодишното издание на националния конкурс "Недорисуван свят", който се провежда в памет на Василия Стоилова, потомка на Яворов. Сто са творбите, които участват в националния литературен конкурс "И ти си в мене - ти, родино моя".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!