Днес празнуваме цели 3 празника

OFFNews 14 февруари 2018 в 09:20 3590 0

На 14 февруари съвпадат три празника - св. Валентин, денят на свети Трифон Зарезан по стар стил и Успението на свети Кирил Славянобългарски.

Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхожда от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Те изпращат сина си в престижната Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри.

Получава прозвището философ, по-нататък бива назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. Разочрован от суетата на светския живот, той бяга в манастир при своя брат Методий, след което решава да създаде славянска азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Умира на този ден през 869 година в Рим след боледуване. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата "Св. Климент Римски".

Денят на лозаря, както е по-известен празника на св. Трифон Зарезан е свързан с обичай, който отбелязва първия процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. В православния календар свети Трифон се чества на 1 февруари, а празникът днес се отбелязва по стар стил. Празникът е включен към цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. 

Св. Трифон е познат и в другите балкански страни, той е закрепен в православния календар и е свързан със смяната на сезоните от зима към пролет. В една молитва от 1690 г. (сръбска редакция) за св. Трифон, се говори, че светецът помолил бога да изгони гъсениците и другите насекоми от лозята и градините и Бог сторил това чрез своя ангел. В друг сръбски ръкопис от 16 – 17 век се казва, че против насекоми по ниви и лозя трябва да се запалят кандилата на св. Трифон и посевите да се поръсят със светена вода, като се чете молитва на св. Трифон. В Молдова и Буковина е позната легендата за св. Трифон и Богородица, но в тези райони светецът няма връзка с лозарството. В Румъния празникът се нарича „Трифон на червеите и гущерите“, спазва се забрана за работа, за да има плодородие по посевите. Гърците в Епир правят на деня на св. Трифон колачета, които търкалят по лозята и градините, като казват: „Трифоне, плодородниче, ела в лозето ми и в нивата ми, да ядем и да пием“, като обичаят се спазвал за общо плодородие.

Може да ви се строи странно, но денят на св. Валентин не е част от официалния католически календар. Българската православна църква го чества пък на 6 юли. С времето той става по-известен като ден на влюбените. Хора от целия свят изпращат валентинки - картички с любовно послание, до любимия човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови