Ицо Хазарта пита Минеков: каква е кадровата политика на Народния театър и колко получават служителите му?

Министърът ще отговаря на въпросите писмено

Искра Ангелова 04 януари 2023 в 15:36 7608 0

Ицо Хазарта

Снимка Личен профил във Facebook

Ицо Хазарта

Скандалът с Народния театър измести фокуса си. Вече никой не говори за причината, а именно - гласуването на пиара на ДПС Велислава Кръстева, понастоящем пиар на театъра, заедно с Ахмед Доган, счетено за политическа демонстрация и последвалите надписи по вратата на Кръстева, написани от режисьора Сашо Морфов, заради което той беше разпитван и разследван.

Сега конфликтът с Народния театър ще се развие на друг тепих - рапърът Христо Петров - Ицо Хазарта, депутат от парламентарната група на Продължаваме промяната и член на Комисията по култура и медии в НС, подаде въпрос към служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, изисквайки най-подробни справки за назначенията и кадровата политика в Народния театър "Иван Вазов".

„Както е добре известно, от известно време насам в Народния театър „Иван Вазов“ съществува конфликт между ръководството на театъра и служители, работещи в него. В пресата се хвърлят всякакви твърдения между лагерите, с които се подчертава наличието или, съответно, липсата на управленска компетентност у лицата, управляващи културния институт“, пише депутатът на проф. Минеков и пита министъра каква е кадровата политика на Народния театър за последните осем месеца.

Той настоява да получи поименно щатно разписание с инициали на служители, включващо основно и допълнително месечно възнаграждение на служителите, с отбелязан размер и дата на изменение на размера на трудовото възнаграждение със заповед на работодателя или с допълнително споразумение, както и с отбелязания брой участия на актьорския състав в представления на седмична база. Чака пълния списък на договорите с посочен предмет, цена на договора, срок. Изисква правилника за работната заплата, както и всички заповеди, свързани с вътрешния трудов ред и трудовата дисциплина.

Още един въпрос бе зададен писмено на министъра на културата проф. Велислав Минеков от депутата от Продължаваме промяната Мирослав Иванов. Въпросът се обляга на изказване на директора на Народния театър Васил Василев от 20.12.2022: "Изхождайки от големите пропуски и липса на законодателство в областта на театралното изкуство през последните 30 години, аз реших да направя един екип, който да започне да работи за това законодателство."

Васил Василев

Мирослав Иванов посочва, че по негово знание "законодателна инициатива имат Министерски съвет и народните представители. Поне досега не е ставало публично достояние намерението на директор на културен институт да създава екип, който да се занимава със законотворство." Обръща се внимание и на назначената в Народния театър Красимира Стефова, бивш главен секретар на Министерство на културата. Цитират се отново думите на Василев:

"Използвам човек, който се е занимавал с писането на закони. Затова споменах и Красимира Стефова. Правим подготовка на документи, по част от тях работим и с Министерство на културата. Законодателството трябва да бъде ревизирано."

Мирослав Иванов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!