Почина легендарната режисьорка Аниес Варда

ОFFNews 29 март 2019 в 14:30 3066 0

Легендарната режисьорка Аниес Варда, една от видните представителки на Новата вълна във френското кино, е починала в нощта на четвъртък срещу петък на 90-годишна възраст, предаде Франс прес.

 Агенцията е получила скръбната вест от членове на нейното семейство. Тя се е споминала в тяхно присъствие, вследствие на онкологично заболяване.

Аниес Варда е родена в Белгия през 1928 г., започва връзката си с изкуствата през фотографията, натрупва в биографията си около 20 пълнометражни филма, от десетилетия живее на все същия прочут адрес в Париж. Смятат я за единствената режисьорка във френската Нова вълна и най-често добавят името ѝ до Годар, Трюфо, Рене, Рьомер, Шаброл, Ривет и Жак Деми – автор на “Шербурските чадъри” и неин дългогодишен съпруг.

Сред по-известните ѝ заглавия са “Клео от пет до седем” (1962 – първият филм, в който твърди, че е успяла да съчетае двата вълнуващи я подхода в киното: предварително премисления и абсолютно контролиран, от една страна, с репортажния, този на нещата от живота каквито дойдат, от друга), “Щастието” (награда на журито от Берлин 1965), “Без покрив и закон” (Златен лъв от Венеция 1985).

Аниес Варда е първата жена, носител на почетната награда "Златна палма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!