"Пролетта на емигрантите" в сърцето на протеста

Симона Костадинова 21 юни 2013 в 18:18 3809 4

"Пролетта на емигрантите"

В четвъртък, под звуците на гражданския протест в столицата, се проведе официалното представяне на „Пролетта на емигрантите“ от Калин Илиев. В книжарница "Хеликон" на бул. Цар Освободител книгата представиха поетът и журналист Марин Бодаков и Тома Биков от Движение "България на гражданите".

Тома Биков сподели, че книгата се чете много лесно. „Личи си, че Илиев пише и пиеси“, каза той.

Биков не пропусна да подчертае, че „Пролетта на емигрантите“ е първата литературна творба, която е посветена на управлението на Бойко Борисов.

„Би било интересно да се преведе на друг език или да се прочете след време. Ако това не се случваше сега, хората биха решили, че е криминален трилър, а не самата истина“, каза още той.

Биков призна, че не е очаквал книгата да се окаже пророческа.

Актьорът Стефан Щерев прочете откъс от книгата, който според автора й е ключов за сегашните събития в страната. В него министър-председателят на страната Нулиа казва, че ще си върне любовта и доверието на хората, като насочи гнева им срещу други и ги накара да излязат на улиците.

„Ще бъда кратък, защото смятам, че мястото ни е навън на протеста и не искам да ви задържам“, каза Марин Бодаков преди да представи „Пролетта на емигрантите“.

„Тази книга в момента се филмира на улиците, където са излезли хиляди българи. Вчера на площада видях едно момче, върнало се от чужбина, за да протестира. Тогава си дадох сметка, че той е прототип на един от героите в книгата. Всички ние сме част от тази книга.“, каза Марин Бодаков. Според него това е първата книга, в която образът на емигранта е много по-дълбок, сложен и противоречив.

Представянето на книгата продължи по-кратко от очакваното, защото според самия Калин Илиев, е по-добре събралите се да излязат на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!