Протест или клада? Уроците след Ян Палах (видео)

OFFNews 28 февруари 2013 в 17:04 5062 5

Кадър от
Кадър от "Горящият храст". Снимка: НВО

Какво е „нормално“ според вас? Танкове по улиците или че могат да ви застрелят? Онова, което преди шест месеца беше немислимо за нас, сега е нормално.

Въпросите на адвокат Дагмар Бурешова, превъплътена от забележителната словашка актриса Татяна Паухова във филмовата трилогия на НВО за Ян Палах, днес придобиват особен заряд.

На живо от Чешкия център в София лидери на мнение и журналисти ще обсъдят съвременните версии на Ян Палах и радикалните форми на протест, как се повтаря историята, кога успяват протестите, каква е ролята на медиите, особено новите, по време на протест и как изглежда бунтът на 21-ви век.

Повод за темата е предстоящата на 3 март НВО премиера на филма „Горящият храст” за истинската история на чешкия студент Ян Палах.

Дискусията, която OFFNews ще излъчи на живо от 18 часа, е под патронажа на Посланика на Чешка република у нас Павел Вацек.

Модератори на дискусията ще бъдат Асен и Сибина Григорови от предаването „Животът и други неща” на БНТ.

Във форума ще вземат участие главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, Велислава Попова от Dnevnik.bg, политологът Евгени Дайнов, журналистите Емил Спахийски и Кирил Вълчев, медийният експерт Георги Лозанов.

Продукцията на НВО в три части "Горящият храст" на режисьорката Агниешка Холанд. „Горящият храст” разказва история на чешкия студент Ян Палах, който се самозапалва в знак на протест срещу окупацията на Чехословакия от Съветския съюз в края на 60-те години на 20-и век и начинът, по който и обществото възприема този акт на протест.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!