Теодосий Спасов композира музиката на постановката „Цветът на дълбоките води“

Съпругата му Бойка Велкова е режисьор на спектакъла и играе ролята на кралица Елизабет Първа

ОFFNews 16 октомври 2017 в 12:33 4024 0

Бойка Велкова и Емануела Шкодрева влизат в ролите на две кралици – Елизабет I и Мария Стюарт, в спектакъла „Цветът на дълбоките води”, който се играе на Сцена на IV етаж на Народния театър.

Представлението е режисьорски дебют на Бойка Велкова и е създадено по текст на Оля Стоянова, която го пише на базата на богат документален материал. Историческата драма събира на сцената две кралици - Елизабет I и Мария Стюарт, а в текста са включени дори фрагменти от оригиналните писма, разменени между тях героините.

Музиката на спектакъла е дело на Теодосий Спасов, а заедно с Бойка Велкова и Емануела Шкодрева на сцената са Вяра Табакова, младите Ева Данаилова, Павел Иванов и Явор Вълканов, и Живка Ганчева.

В историята за сблъсъка между Елизабет Първа и Мария Стюарт има борба за власт и за надмощие, саможертва, предателство и любов, а залогът е високо вдигнат, защото става въпрос за борба на живот и смърт. 

„Повече от две години и половина писах този текст, а почти една година само четях, преди въобще да посегна към писане“, казва авторката Оля Стоянова. По думите и по темата има много исторически материал. И до днес са запазени писмата, които си разменят Мария Стюарт и Елизабет Първа, накитите, цялата им кореспонденция, могат да се видят, дори бродериите, които създават.

„За написването на този текст използвах много източници - от биографията „Мария Стюарт“ на Стефан Цвайг до много архивни писма и книги. Включително и книгата Letters of Queen Elizabeth and King James VI of Scotland от 1849 г., която събира на едно място оригиналните писма между Елизабет Първа и Джеймс Шести. По някое време заради бележките и позоваванията имах усещането, че пиша дисертация“, казва Оля Стоянова.

Следващите дати на спектакъла са 21 и 30 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!