Топатлет критикува капиталистическата Русия на Путин

OFFNews 19 октомври 2018 в 10:41 3286 1

Руската мегазвезда в леката атлетика Сергей Шубенков се изказа изключително остро срещу социалното положение в страната под управлението на Владимир Путин.

Шубенков няма нужда от представяне за любителите на леката атлетика. Той е хегемон в бягането на 110 метра с препятствия, шампион на Европа, избиран за атлет номер 1 на континента, има и редица държавни отличия в Русия. Владее езици и има юридическо образование, също така свири на пиано. Заплатата му обаче е 1000 пъти по-ниска от тази на печално известния футболист Павел Кокорин, който е пред съд за сбиване с държавен служител.

"Русия не само, че не е футболна, но не е и спортна страна. Нямате представа колко хора гледат лека атлетика в САЩ и Великобритания. Билетите за Диамантената лига в Бирмингам са по 100 лири, а няма празно място. Нямам право да се оплаквам от държавата, защото на такива като мен е осигурено всичко. Американците не получават нищо, те сами си търсят спонсори, плащат заплати на треньори, пътувания.

У нас проблемът е с базата, която е строена пред 70-те и 80-те години и вече се руши. Когато започнах да тренирам на стадиона имаше само 4 препятствия! Хубавите препятствия са леки и здрави, а нашите тежки и се чупят бързо. Но може би така работи системата на държавни поръчки. Русия на Путин е капитализъм в най-чист вид. Определена група лица владее всичко, а народът обеднява.

На практика от Путин не зависи почти нищо. Хубаво говори, шегува се, държи се сякаш се бори за народа, но на практика всичко си остава същото. За мен политиката не е перспектива. Не искам да ставам болтче в капиталистическата машина за мачкане на работническата класа", казва Шубенков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!