Роден е един от трите 'лебеда' на Андерсен - датският физик Оерстед

НаукаOFFNews 14 август 2018 в 02:04 2624 0

На днешната дата е роден Ханс Кристиан Оерстед, един от най-изявените учени на 19 век, открил връзката между електричеството и магнетизма - явление, на което се основават повечето съвременни технологии - от електродвигателите до радиото и телевизията.

Съименникът му Ханс Кристиан Андерсен го е направил герой на една своя приказката "Лебедовото гнездо"(Svanereden).

В приказката се споменават три лебеда, последният от които дал криле на мислите, сплитайки проводи, които преминават от страна в страна по цялата Земя, а думите обикалят Земята със скоростта на мълния. Тези думи са за датския физик Ханс Кристиан Оерстед.

Той е бил разностранен учен: философ, химик, фармацевт. На Оерстед Университета на Копенхаген дължи научната си школа по физика. Сто години по-късно семената, засети от Оерстед, дават плод: в същия университет учи Нилс Бор.

Ханс Кристиан Оерстед влиза в историята на науката като откривател на магнитния ефект на електрическия ток. През 1820 г. по време на лекция, докато приготвял материалите за експеримента си, случайно доближил компас до проводник, по който течел ток, а стрелката на компаса се завъртяла към проводника. Откритието на Оерстед го направило известен физик и национален герой. В негова чест единицата за напрегнатост на магнитното поле е наречена оерстед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!