Новините, глупако!!!

Венци Мицов
20 юни 2015 в 19:40 | 14049 |15

Случвало ли ви се е да прочетете нещо, което със сигурност да знаете, че не е вярно?
Оф, май не започвам добре...
Случвало ли ви се е напоследък да прочетете нещо, което после да се окаже вярно?
На мен ми се е случвало, но, да си призная, е все по - рядко, а ако се окаже вярно, то е вярна само част от написаното.
И не, че се съмнявам в професионализма на колегите - журналисти!
Неее, какво си помислихте!
Аз съм убеден в техния висок професионализъм, само че те, горките, имат жесток проблем - информационния поток тече не от едно или две места, както беше в доброто старо време.
Днес информационният поток не е поток, а море, океан, бълващ информационни цунамита, които са готови да сринат с мощта си всяка редакция, па била тя и най - опитната и печена в тоя сложен новинарски бизнес.
За това днес реших, вместо да се мъча да пиша сложни анализи, да илюстрирам какво точно се случва с новините у нас, а вие после сте свободни да тълкувате думите ми както прецените за добре, като не забравите да добавите "върни субсидията", "проект на кръга Орион" и разбира се "вземи да отслабнеш, па после пиши текстове" във форумът под тази скромна статийка.
И така, да не губим време, а да започваме.

В понеделник сутрин на Ставри Георгиев му се наложи да стане в 6 сутринта.
Кисел и недоспал, с махмурлук (предишната нощ с още двама приятели Ставри беше пресушил две шишета ром от по 5,84 лева бутилката, разредени с Дерби Кола) той включи компютъра, за да изпринти (ах каква хубава дума) един документ, който щеше да му трябва през деня.
Пусна телевизора и виждайки как водещите в тая топла лятна утрин седят, облечени в официални дрехи в студиото му стана още по - зле.
"Ужас, толкова ми е зле! А какво ли им е на тия двама водещи, да стават всяка сутрин толкова рано и да говорят с разни политици!" - написа Ставри в профила си във Фейсбук.
След това стана, изпи два аналгина, допи си кафето, взе един душ, облече се и пое към центъра на София, за да върши работата си.
В това време негов приятел, симпатизант на АТАКА, който във времето, когато не симпатизираше на АТАКА беше контрольор в градския транспорт видя статуса на Ставри и го сподели на стената си по собствен начин.
"Един приятел казва - Ужас, толкова е зле в тая страна, а какво ли им е на тия двама водещи в студиото да изпълняват поръчки на колониалните си шефове и да говорят с разни еврогейски политици" - написа атакиста, след което отиде да ака, а статусът му вече бе забелязан от ранобуден редактор на сайта "България на 3 морета ком", който моментално го пусна като материал:
"Българите недоволстват от водещите на телевизиите, които в ранната утрин изпълняват поръчки на злите им господари!" - гласеше материалът, на който имаше снимки на Ани Цолова, Джордж Сорос, рисунка на извънземно и картина, на която хан Крум пие вино в черепа на Никифор и под която пишеше - "За това ли се бори хан Крум?".
Това обаче беше само началото.
В 8,05, докато нищо неподозиращия Ставри влизаше за делова среща, в левия печат вреше и кипеше.
Другарят Спас Кирилов Каратокмаков, редактор в сайта "Леви сърца", вече бе попаднал на статуса и тъкмо пускаше статия, придружена със снимка на гладни боси дечица, застанали пред огромен магазин за бяла и черна техника.
"Докато сутрешните блокове се занимават с богатите, а на обикновения, беден човек му е зле, босоногите дечица мръзнат пред мола" - пишеше в статията - "Това научаваме тази сутрин от социалните мрежи. И помнете - не случайно мрежите се наричат социални. Това е част от новия, модерен социализъм. Краят на неолибералния модел е близо" - завършваше статията, която се позоваваше на сайта, който се позоваваше на атакиста, който се позоваваше на статуса на Ставри.
До 10 часа, когато срещите на Ставри бяха свършили, статусът му вече бе достигнал под някаква форма и до принадлежащия идейно към десницата сайт "Капитализъм хард", като се появи статия от известният анализатор Петроний Попхаджистаматов - "Медийната среда през очите на дребният предприемач".
"В условията на пазарната икономика всеки е свободен да се присъедини към глобалната медийна среда" - пишеше анализаторът - "Именно това е и основната победа на капитализмът - да можеш да си позволиш да имаш всички възможни гледни точки, да сравняваш, да оценяваш и да можеш да възкликнеш - зле ми е в понеделник сутрин, на телевизионерите им е по - зле, но пък те изкарват повече пари от мен. Всяко нещо, както би казала Айн Ранд, си има своя цена (тук не знаем дали Айн Ранд би казала такова нещо, но какво от това)".
В 12 часа Ставри хапваше кюфтета в капанчето близо до работата му, когато в обедните новини водещият съобщи - "Недоволни граждани взривиха социалната мрежа с идеята си понеделник да бъде обявен за неработен ден, поради непоносимия стрес. В защита на водещите на сутрешните блокове по телевизиите, които трябва да стават толкова рано се обявиха освен няколко неправителствени организации и АТАКА, НФСБ, БСП, Йоло Денев и хора от шоубизнеса като Милко Калайджиев, Фики Стораро, Графа, както и спортистите Енгибар Енгибаров, Благой Георгиев и Валери Божинов".
Ставри се стресна. Погледна таблета си и видя, че има над 400 съобщения за постове, лайкове и над 40 лични съобщения във Фейсбук.
"Каним ви в сутрешния блок утре, заповядайте за да коментираме в компанията на професор Калин Янакиев, Азис, Лютви Местан и Станка Златева" - му бяха написали от екипа на една от двете големи телевизии.
"Ние от Патриотичния фронт имаме честта да ви поканим да влезете в нашата листа" - пишеше друг на лично съобщение.
"Мръсен комунист, дано пукнеш, искаш ли пак Орешарски на власт" - му бе написал чичка от друг профил, носещ името "Бойко или смърт".
Шашнат, Ставри заряза таблета, защото имаше да свърши още някаква работа.
В 16 часа, в Министерски съвет имаше брифинг.
"Недоволството на хората в мрежите е логично" - започна премиерът - "То е натрупано през дългите години на управление на Орешарски, Станишев, Костов, царя, Филип Димитров, Андрей Луканов. Ние правим каквото можем и няма да се подадем на натиск от някакви си недоволни фейсбук потребители".
В 17 часа заместника на премиера имаше участие в телевизията.
В 19 часа по новините показаха протест пред кабелната телевизия в Исперих.
В 21 часа Ставри се прибра у дома и завари жена му да готви миш - маш.
"Ставри, манджата стана малко люта" - рече съпругата на нашият герой - "рецептата ми даде Ленчето във фейсбук".
Ставри погледна безизразно, взе компютъра и написа - "Новините, глупако!!!".
И топна със залък хляб в манджата, а после с удоволствие го сложи в устата си...

На другата сутрин министерски съвет осъмна с хаштаг #НОВИНИТЕ ГЛУПАКО, придружен с рисунка на чиния с миш - маш...

Препоръчани материали
къдрю 23.06 2015 в 07:56 15
+ 5
- 2
Баси, коментари в целия спектър, почти, и никой не му е казал да вземе да отслабне първо. Върни субсидията, бе, Алфа Кентавър!
Gali 22.06 2015 в 14:48 14
+ 12
- 2
Смях се искрено и със сълзи :) И Мицов, дължиш ми едно кафе, защото си разлях моето, задавяйки се от неочаквано вярното четиво :) Каквото и да пишат тук и където и да било разни индивиди, истината е тази, а ти си я разказал прекрасно, заразяващо и точно. Досега не съм ти обръщала внимание, но довечера като се прибера ще те намеря във Фейса и ще ти изпратя покана за приятелство :) Бъди спокоен-няма да искам нито пост, нито субсидии, нито избираемо място в листите ви-просто искам да общувам с хора, които казват нещата така, както ги мислят и имат чувство за хумор :)
мнение от IP 22.06 2015 в 11:29 13
+ 10
- 4
Този път се смях...:)А какво му трябва на човек в понеделник сутрин...
Владимирова 22.06 2015 в 08:37 12
+ 5
- 8
Браво Мицов,накефи ме максимално!А,пък на когото не му харесва написаното от теб,да чете малоумията на Фенерски-ярък израз на обърканост и графомания-аз да пиша,да си получавам хонорара,а пък какво казвам......
до ск 21.06 2015 в 19:24 11
+ 9
- 0
The economy stupid (икономиката, глупако) е много популярен лозунг от кампанията на Клинтън срещу Буш-баща през 1992. Оттогава има много сходни майтапи и парафрази, каквото явно е и заглавието на този текст.
Chicho 21.06 2015 в 17:09 10
+ 5
- 15
Izgonete Mitzov da ne izlaga saita
sk 21.06 2015 в 12:07 9
+ 9
- 1
Мисля че картинката е точна, само не разбрах защо министерски съвет осъмва с хаштаг #Новините глупако, това е знак към журналистите да гледат към министерски съвет за новини ли е или е обвинение към министерски съвет, че далаверата върви на тъмно, а на хората се предлага чиния с лютив мишмаш?
t 21.06 2015 в 11:35 8
+ 12
- 4
Не е лошо, по- скоро ми хареса... Мисля, че трябва да е по- отвинтено :)
Ангела 21.06 2015 в 11:01 7
+ 9
- 14
Мицофф нахвърлял статУя. Защо??? Афтор!
Kozon 21.06 2015 в 04:15 6
+ 20
- 49
Простотии на килограм, придружени от неграмотност. Нито наднорменото, нито поднорменото тегло могат да спасят интелектуалната немощ.