Res LI: Хамская власть

Ивайло Цветков 19 септември 2018 в 08:11 17133 0

Кво става ли? Ето най-общо – ремнантите от СИК, които са на власт чрез знаете кой, “шибат” (с извинение за старогръцкия термин, биен сюр) фелоу-ремнантите от ВИС, в случая ветковците и миньовците. Внезапно. Сякаш никой никога не е знаел с кви богоугодни неща като контрабанда и дедесарство се занимават погнатите - през последните двайсетина и кусур години. Дет вика колегата Джордж Хърбърт Мийд, като че “специално” за този герберастки предизборен поход: through the capacities for self, humans can see themselves as objects of evaluation in a situation; and through such self-awareness and self-evaluation they can control and regulate their responses.

***

Или пък, ако позволите, да перифразираме гения Алеко (може и да го “парафразираме”, но друг път ще обясня разликата): “Разпалената фантазия на въсточните поети ни наяве, ни в сън не е могла да полети до такава висота, до която е достигнал хладният ум на управляващите остатъци от СИК”. Ironically, по-важното за вас е, че ви управляват разни паши, тук-там с помощта на един ага (of recent ТЕЦ-Варна fame). Сякаш сме 1835, примерно.

***

Но да “елаборираме”, за да си оправим чесновия вкус в устата (можем ли изобщо?): играта е далеч по-“дълбока”, и случаят с “изгорените документи”, разкрит от еврофинансирани “журналисти”, го доказва. Т.е. някакъв чиновник, комуто е писнало, лийк-ва някво инфо за фирма на един безкрайно приятен човек, тип “олигарх”, свързан с горивата. И това има две измерения: по-сериозното е, че властта подсказва на въпросния, че ако са верни слуховете, че ще финансира чисто нов политически проект, ще го “тричат” нечовешки; по-несериозното (а може би и паралелно) е, че Буци – и най-вече Цацаров – ползват ПР-принципа на разсеяното въздействие. Нещо като “колкото повече нови тъпотии, толкова повече забравяте за Своге и другите скандални, крадливи свинщини”.

***

Тук ключът е Цацаров, който не иска безславно да се пенсионира в трета глуха (т.е. в КС), а иска да си тръгне с bang, а не whimper. Подсказва ви, че още е “жив”. Затва и горенето (сякаш някво ДС-тип фор фифти уан по Бредбъри) на документи.

***

The best lack all conviction, while the worst are full of passionate intensity.

***

Какистокрация, нали помните.

***

Или, според Хворобьов (онзи безсмъртен, изтерзан малък човечец-монархист-реклузив на Иля Арнолдович и Евгений Петрович) – “хамская власть”.

***

Евентуалният резултат, да предположа: на Арабаджиев ще му вземат “Индийския” (както ние, старите софиянци, от известно време викаме на бившия “Японски”), но едва като се върне от Кения, Танзания, Занзибар или Бурунди, а на Миньо – цЕлата схема за цигарките и ДДС-то. С необходимия шум, за да забравим за съглашението ГЕРБСДПС.

***

“Вывести! Из состава! Примкамера! В четыре года! Хамская власть” – сърди се Фьодор Никитич, доста “тоскливо”. Можем съвсем свободно да го преведем така: “Стабилност! Кражби! Това, което имаме като! Просташка власт!”

***

Онзи Spiritus Mundi на Йейтс не просто е чао, много по-лошо - все още чакаме да поникне у нас.

***

Борисовската България: този потънал кораб, който бълва отровен властови мазут от вече десетина години насам. Feat. БСП и Бенчи Бенч.

***

Патриотчетата са най-смешни, но и някак най-разумни – осребряват трескаво, щот друг път няма да има. Онзи Манолев беше техен кандидат за министър на транспорта, но Буци и Цецко ги пернаха през ръцете. Щот “транспорЪта, транспорЪта”, дет пееше големият сатирик Тодор Колев, трябва да си остане при основните крадци от ГЕРБ. За сметка на това, оставят регионалното при Шиши, щот не им трябва война по никое време.

***

А, забравих - МВР-то също остава при основния шишко. Буцевото разпределяне на порции все повече става “давам още по-големи порции на другия дебел, щот си е ебало майката, требва да избутаме и тоя мандат” (пак с извинение за старогръцкия).

***

Да му е честито МВР-то на Дебелия, подкрепен от онази lady of negotiable virtue, Сидеров. Тя, т.е. Волен, много обича парите, тези метални колелца. Какие деньги? Вы, кажется, спросили меня про какие-то деньги?

***

Досущ като в Холберговата сюита на Григ, тъгата от безизходицата настъпва неумолимо. И краш-чинелът на протеста, дори пак да направи “джшшшшш”, ще отзвучи безславно.

***

Но въпреки “велтшмерц”-а, който е обзел като отровен газ енергията за протест, се нуждаем от анаксагоровото “ананкайон”, т.е. трябва.

***

Трябва.

***

Щот или протестирате, или сте тихи съучастници. И заприличвате по нещо на Гудрун Бурвиц, дъщерята на Химлер. Тя доскоро настояваше (досущ като част от родната посткомунистическа номенклатура), че баща й е “окалян” и по негово време всичко е било точно, един вид. Вероятно знаете какво е Stille Hilfe. И Schutzstaffel. И десетките “екарисажи за хора”. А може би не знаете. Кой знае.

***

Предупредих ли ви преди няколко месеца за ТЕЦ-Варна? Пак напразно. Ето че сега Агата (ма не Агата Кристи) и Ковачки си разпределиха “студения резерв”. А че Агата излиза съвсем на челото, като най-наядената въшка, означава, че вече съвсем не ИМ пука. Вече официализират факта, че сте роби.

***

Елит v прекариат: много прилича на негласното разделение в немския национален отбор по футбол, Kanaken срещу Kartoffeln. (Боя се, че при нас политическият елит наистина е “Kartoffeln”, само че сякаш през февруари – прораснали, леко зеленясали, с подозрение за “отровни”, въпреки традиционното “съхранение” на тъмно.)

***

Още един случаен паралел: когато WADA възложи на независими експерти да разследват руската афера с държавно спонсорирания допинг за спортистите им, в доклада на онзи канадски професор (забравих му името) имаше едно смазващо заключение, което е като тиха присъда за цялата днешна “въсточност”: "Deeply rooted culture of cheating at all levels”.

***

Тъкмо така некви като “Грейс” (или “Трейс”, не помня точно името на фирмата) се хранят, докато всъщност са правителствени хранилки на шишковците.

***

Българската икономика: все още изнасяме скрап-а от татово време. И все още любимите фирми взимат парите за нов асфалт, но всъщност рециклират Татовия, чрез специални машини. Затова и се кандилкате по Буцевите “нови” пътища. В този смисъл, соц-ът не е приключил, суровинно и всякак.

***

Соц-ът още ГИ храни, заедно с еврофондовете и “целевите” кражби от бюджета, т.е. вашите пари. 

***

Новите министри: какъв е смисълът да сменяш камилите, когато самият водач на кервана не става, освен за затвора?!

***

А прокуратурата все така е прокурВатура. Или “Прикриватура”. Или пък, по–простичко казано, мекият шанкър на това статукво.

***

Ето и съвсем простичко обяснение как се стигна дотук: плебсът внезапно получи достъп до медия чрез технологиите, помисли се за (бого)равен с действително образованите, качи се на сцената, изпочупи декорите и някак мимоходом реши, че и няма нужда да работи. Щот “може и така”. Т.е. може часове наред просто да си скрол-ваш ФБ-фийда и пак да сглобиш някакво съществуване. Не е строго българско явление, далеч не – но като че нашият прекариат е особено добър в това. И по традиция избира хамската власт.

***

И веднага към “действително образованите”: докога ще смятате, че вие сте “относително добре” и можете да битувате под тази хамская нео-БКП власть на съглашателите ГЕРБСДПС?

***

В този смисъл, Дейвид Хюм, чийто палец на крака човек трябва да пипне за интелектуално здраве и берекет в Единбург, казва: “Необходимата връзка винаги зависи от решението, а не решението – от необходимата връзка”.

***

Дали направихте необходимата връзка?

***

Още нещо: трябва да сме като Фра Анджелико от Фиезоле край Флоренция (1387-1455). Както той прилага новите “методи” на Мазачо преди това, но и революционизира “куатрочентото”, така и ние да бъдем революционни и умни. Макар и да не сме монаси от доминикански орден. 

***

Всъщност, ето защо: властта у нас не е просто “хамска” – тя е вид еманация на мимикрията на Вавилов. И се боя, че е необратимо.

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!