Res XLV: Философът и циганинът

Ивайло Цветков 19 февруари 2018 в 09:40 17038 0

Res XLV: Философът и циганинът

След монолога на Борисов пред Антон Хекимян, целият съвременен прогресариат вкупом се възмути колко прост и нагъл може да бъде премиерът – factum abominabile, с който в Res съм се занимавал нееднократно през последните поне 5 години. Но аз бих ви обърнал внимание на един друг factum, част от packaging-а на “Питай премиера” по любимата bTV: през цялото време, докато Борисов дрънкаше своите традиционни нагли глупости, в долния десен край на екрана светеше една голяма зелена въпросителна. Ако това не е Киркегор, не знам кое е.

***

Приятелски съвет към bTV: още по-точно би било следващия път да е въпросителна и удивителна.

***

Това ме подсеща за генералното “прилапване” на медиите: Дебелия “стреля” по крушките и така постепенно гаси лампите на всичко, както с BiT. И просветеният туитъриат става единствената действаща “опозиционна медиа”, която забучва banderillas в гърба на правителствения бик, но все така не разполага със сабя, с която да го промуши и да го приключи. Sad but true.

***

Как се гепи медиа? Както се гепи и какъвто и да е друг бизнес – докарва се до ръба на фалита, и тайният консорциум Цветанов/Пеевски се разпорежда, например, някаква ГЕРБ-санираща фирма моментално да инвестира, щот иначе може да ѝ се случи случка и вече да не е санираща. А за да не го забележите, се вихри джендър-темата, напълно излишна.

***

Ако всички бяха гледали Danish Girl, където джендър-дисфорията е показана прекрасно, нямаше да има детински разправии. Но това е стар проблем: 80-те процента са с претенции да бъдат в двайсетицата.

***

ГЕРБ са нещо като новото БКП, затова оттук нататък предлагам да ги наричаме ГЕРБ (к). Въпреки усилията на техния прост вожд, те са си символ на институционалния провал. Каза им го баварецът Маркус Сьодер, макар и сравнително елегантно – докато тази престъпна група управлява, ще видим Шенген и всичко през прословутия крив макарон. Просто щот сме в руското магнитно поле. И теорията на колегата Георги Лозанов за “мекия фронт” става все по-валидна.

***

С извинение, но както е казал учителят Дънов, if you’re pussy (като премиера и изобщо целият наш stance), they fuck you. Нашият Еднокнижен недоразбира, че в Европа знаят как е прост проводник на руски и турски интереси. И как е изнесъл едни “котарашки” стотици милиони в, хм, Предна Азия.

***

Циклопът смята второто око за уродство.

***

ГЕРБ (к) дори нямат идея как се отваря прозореца на Оувъртън – поне да се проветри малко. Защото там почти няма нито един, който да знае нещо за каквото и да било.

***

Todo lo mejor.

***

И управляват с Валери, човек от деми-монда, само за “уж божем” (по Алеко). Възхитителен, съвършен идиот – нищо не можеш да му добавиш или махнеш. Освен че е в коалиция с руски агент, който попада под чл. 103 от Наказателния кодекс (Доп. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006).

***

Левите у нас са десни, десните позират като либерали: време е за нова консервативна десница, да се преброим и да започнем отначало. Както пееше Милена, смахнати сме всички, а другите ги няма.

***

БСП: мръсните копелета трябва да се извинят стократно за всичко през 20-ти век, и едва тогава за всичко станишевско и орешарско през 21-ви. Няма друга държава, която да чества окупацията си; пълна с паметници и улици на своя окупатор. Не е чак толкова сложно.

***

Nutwa kgolo ke ya molomo Zulu. На традиционния език в Ботсуана това значи, че споровете се решават ефективно чрез дебат, докато се стигне до окончателно решение, а не чрез война с племето зулу, което напира от юг. В този смисъл, дори онези там, в Ботсуана, разбират римската идея за viri boni, господари сами на себе си, които се гордеят със своето гражданско участие и духа на философско питане на атиняните.

***

Живеем в съвсем нов строй – стабилизъм, в който “патреотите” служат за нещо като барбикан. Шпенглер щеше да го оцени. Doppia merda, дет викат италианците.

***

Да се облегнем все пак и на Чоран: вгледайте се в духовете, вместо да се съобразявате с нещата.

***

Нашите днешни политици са живи благодарение на ограничеността в себе си, на страстните си квази-софизми: отстъпките им пред разума ни разочароват и даже ни досаждат.

***

Мъдростта е противопоказна за гения, гибелна е за таланта. Хем го зная, хем не мога да измисля как да противостоя. Човек преди всичко разрушава себе си, преди да разрушава статуквото.

***

Ще ви призная нещо: скептицизмът се намести в мен като втора природа, мой утробен принцип, болест, от която не знам как да се излекувам. Къде да намеря съмишленици? Моя ли е вината, че жаждата ми за тъга не откри друг приятелски обект, особено в родното политическо пространство?

***

Философът-скептик казва, “никой не знае и никога не би могъл да знае” – без значение дали аз, или Тимон. Медът само изглежда сладък; явлението просто се случва и то не е нито действително, нито недействително; никое съждение не може да бъде толкова тясно свързано с явлението, че да съдържа неистинност. Ерго, съждението “медът е сладък” се подлага на съмнение, както и всичко в този живот. Хюм би се разсмял.

***

Тимон живял в Атина докъм 325 г. пр. Хр. След смъртта му скептическата школа се разпада, но на сцената излиза Аркезилай, който я възстановява, и отново поставя въпроса за платоновата диалектика; Карнеад е човекът, който се покланя на Рим. И припомня, че причиняването на несправедливост е по-голямо зло за извършителя, отколкото за самото ѝ понасяне.

***

По това време в Рим имало и Катон Стари, който ненавиждал платоновата диалектика; когато бил на власт, ограничил разкоша и празненствата. Карнеад срещу Катон: единият прото-либерал, другият – прото–консерватор. Отговорът? Хасдрубал, който наследява Карнеад в Академията. Картагенец, който приема гърците да му викат Клитомах. Това е първият книжен нечовек, заради когото днес ние знаем за елинистическата епоха. Но и скептик, който се противопоставя – точно като мен – на врачуването и другите там глупости.

***

Въпреки че е необосновано да изпитваме сигурност в който и да било момент, някои неща вероятно са по-истинни от останалите. Тъкмо затова ние, философите, отчитаме и субективността, в най-широкия смисъл на думата. Ние – от философа до последния циганин, съзнателно или не, търсим отговор на субективния свят, за да открием проекциите на обективния. Аз чрез Хюм, циганинът – който не знае за космогоничния “логос” на Хераклит – чрез “самооправяне” в здрача на живота. За втория светът е изцяло телесен и груб; но къде сме ние, “първите”, които би трябвало да направляваме света чрез логоса и истината, докато нашият приятел от “долната земя” безцелно се лута в явленията и се мъчи да усвои света в неговата единност?

***

Ние, “умните”, изпитваме удоволствие от деконструкцията на света, от атомизацията му, за да го разпаднем и да опитаме да го обясним. И в крайна сметка се оказва, че това е изцяло за наша сметка. Докато нашият приятел от низините не смила на прах времето, не се терзае как да се “преучреди” като личност, скептицизмът не е сред сечивата му.

***

И нашият приятел от низините, в условията на парламентарна демокрация, струва буквално колкото всеки от нас – един човек, един глас. Завиждам му за сръчността, с която умира далеч по-лесно, без съзнанието за “значимост”, без вселенска тъга. Той не знае за армагедонната битка между класицизъм и модернизъм, между “знание” и “незнание”; той умира свободен.

***

Но все пак: наша е задачата да отвоюваме бъдещето от него. Не му е присъщо да решава; да измислим как да го манипулираме още по-добре, да използваме агонията му. Защото живеем във време, в което думите отхвърлят всякаква принуда, а значението е престанало да бъде изискване. Или обая, както би казал Чоран.

***

Да видим как да торпилираме дебелата триада, която е превзела нашия живот, превърнат в обикновени contretemps.

***

И как да променим нашето разбиране за “la douceur de vivre” така, че дори Софроний да не е прав – “учен человек ученнаго люби и прост – простаго, и пиян - пияннаго”.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови