България дава повече стипендии за обучение в САЩ или прави нова програма за обмен: увеличават се парите по 'Фулбрайт'

Александра Маркарян 15 януари 2019 в 07:40 3581 0

Повече стипендии за образователен обмен със САЩ по програмата "Фулбрайт" или изцяло нова програма за обмен на специалисти с определен специализиран профил. Една от двете цели ще изпълни България с увеличаването на финансовото си участие в Споразумението за българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт".

Проект за увеличаването на годишното ни участие от 140 000 на 182 000 щатски долара в споразумението между България и САЩ е внесен от министъра на образованието Красимир Вълчев. След едномесечно обществено обсъждане решението ще бъде гласувано от Министерския съвет.

"Имайки предвид факта, че през последните 10 г. няма нарастване на българската вноска, а България вече е държава член на Европейския съюз и икономическото ѝ състояние значително се е подобрило, очаквано следва да се увеличи и финансовият принос на страната в Българо-американската програма за образователен обмен с цел доближаване до финансовия дял на Държавния департамент. МОН може да поеме този ангажимент чрез поетапно увеличение с 30% (равняващи се на вноска от 182 000 щатски долара годишно) за следващите 2-3 години, след което ще се проведат отново преговори и ще се подготви финансов сценарий от 2021 г. или 2022 г. нататък.

Средствата за увеличение на българския дял в бюджета на програма „Фулбрайт“ ще бъдат осигурени от бюджета на МОН за съответната година", пише в доклада си до Министерския съвет министър Вълчев.

Образователният обмен между САЩ и България под егидата на програма "Фулбрайт" започва през 1967 г. и досега стипендиантите са 1316 (594 българи и 722 американци). Те са учени и преподаватели, магистри и докторанти, помощник-учители по английски език, млади изследователи, професионалисти и специалисти в държавния и неправителствения сектор.

Официалното двустранно споразумение за образователен обмен е от 1993 г. Всяка година американският Конгрес отпуска по около $600 хил. за него. Между 1993 г. и 2003 г. не е имало финансов принос от българска страна. След това страната ни започва да отделя годишно по $40 хил., от 2008 г. - $70 000 и от 2009 г. те са увеличени на $140 хил.

Отделно МОН осигурява $20 хил. годишно чрез офис площи, български училища и частния сектор допринасят с още $72 хил. От американска страна $599 492 идват от Държавния департамент, $165 765 са административни разходи,  $210 375 е приносът на американски университети и частния сектор.

През последните 3 г. Комисията се съсредоточи върху набиране за участие в програмата на водещи български учени в областта на точните науки, тъй като нарастващ интерес към тях се наблюдава както от българското МОН, така и от Държавния департамент на САЩ. От 20 български учени за последните 3 години 10 специализират в точните или здравните науки. Други приоритетни области са икономиката, политическите науки и отбраната.

24 български Фулбрайтови студенти са участвали в магистърски или докторски програми и докторантски изследвания в САЩ през последните 3 г. Те са учили в едни от най-престижните институции – Харвард, Станфорд, Джорджтаун, Нюйоркски университет, Технологичен институт на Джорджия, Емъри, Чикагски университет и др.

През 2015-2018 г. 15 американски учени и 9 специалисти са преподавали и извършвали изследователска дейност в Софийския университет, Българската академия на науките, Пловдивския университет, Нов български университет, Великотърновския и Шуменския университет, Американския университет в България и др. Предпочитани области за учените от САЩ са бизнес, право, журналистика, комуникации и английски език.

Студентите от САЩ (16 на брой) през този период основно се фокусират върху политически науки, история, археология и изкуства.

Фулбрайтовата програма за помощник-учители по английски език изпраща 30 млади американци в български гимназии в 26 града на страната, за да работят с ученици от 8. до 12. клас и да им помагат да подобрят уменията си в използването и разбирането на английски език. Помощник-учителите са основали Българо-английски турнири по дебати (BEST), които се състоят от множество състезания през годината и включват над 500 ученици годишно, като ги тренират на важни умения като публична реч, критично мислене, доброволчество и набиране на проектни средства.

В проекта не се дава превес на изпълнението на една от двете цели - повече на брой стипендии или нова програма за обмен. Тепърва ще стане ясно коя от тях ще бъде предпочетена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!